Decretul privind Ziua ocupaţiei sovietice este o chestiune de politică internă care nu poate fi comentată de străini, Dirk Schuebel
https://www.ipn.md/index.php/ro/decretul-privind-ziua-ocupatiei-sovietice-este-o-chestiune-de-politica-interna-c-7965_983764.html
Decretul semnat de preşedintele interimar Mihai Ghimpu prin care ziua de 28 iunie a fost declarată Zi a ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului comunist este o chestiune de politică internă pe care nu o poate comenta în calitate de diplomat şi reprezentant ai Unuinii Europene, a declarat Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova în cadrul unei conferinţe de presă de la sfârşitul săptămânii trecute.
Oficialul european a făcut declaraţii în acest sens fiind solicitat de Info-Prim Neo să se pronunţe pe marginea unor declaraţii din aceeaşi zi ale Ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Valerii Kuzimin, la tema decretului. Diplomatul rus a afirmat că şi partenerii occidentali ai Republicii Moldova au formulat pretenţii în legătură cu „decretul Ghimpu”. Potrivit diplomatului rus, deocamdată, pretenţiile poartă caracter confidenţial, dar crede că în scurt timp acestea vor fi făcute publice. Valerii Kuzimin şi-a expus poziţia în cadrul unei mese rotunde la care ex-preşedintele Vladimir Voronin, liderului opoziţiei parlamentare a Partidului comuniştilor (PCRM), s-a arătat nemulţumit de lipsa de reacţie a europenilor şi americanilor în legătură cu „decretul Ghimpu”.
„Vreau să spun că noi respectăm principiile diplomaţiei şi rolul meu ca diplomat este să nu intervin în afacerile interne ale Republicii Moldova. În acest sens, oricare politician din ţară poate să vină cu propunerea oricărui decret pe care i-ar plăcea să-l formuleze. Eu unul aş lăsa pe seama experţilor să se pronunţe asupra acestui decret, în special privind oportunitatea adoptării acestuia şi, desigur, acest lucru este la discreţia politicienilor moldoveni. Am citit că ceilalţi membri ai Alianţei nu au fost consultaţi pe marginea semnării acestui decret şi, desigur, pe viitor, trebuie să fie făcut acest lucru în Alianţă. Dar cum am menţionat anterior, acest lucru este o afacere ce ţine de politica internă a ţării în care noi nu avem dreptul să intervenim”, a declarat Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.
Rugat să precizeze dacă declaraţiile făcute deja de către reprezentanţii unei ţări din afara Uniunii Europene, în principal, sub formă de aprecieri critice dure ale prevederilor decretului, pot fi tratate ca ingerinţe în politica internă a Republicii Moldova, Dirk Schuebel şi-a reiterat poziţia: „Eu personal cred că aceasta este o afacere ce ţine de politica internă în care noi nu avem dreptul să intervenim, iar ceea ce fac sau spun alţii, eu nu am dreptul să comentez”.
Întrebat ce crede despre relaţiile moldo-ruse în contextul evenimentelor de ultimă oră, legate inclusiv de stoparea livrărilor de vinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene, a declarat că personal apreciază foarte mult vinul moldovenesc, deşi nu se consideră expert în domeniu.
„Eu unul nu sunt expert în vinuri, de aceia nu pot să spun dacă anume calitatea vinului a fost factorul care a contribuit la apariţia acestei interziceri sau au fost şi alţi fctori. Deci, aceasta rămâne o întrebare la care trebuie să raspundă autorităţile ruse. Sper ca problema va fi soluţionată curând pentru că ştiu că Rusia este o piaţă de desfacere, dacă nu chiar cea mai importantă pentru vinul moldovenesc. Ştiu că Republica Moldova ar dori să exporte mai mult vin şi în UE, dar cred că cunoaşteţi că avem un plafon pentru cantitatea de vin exportat, dat fiind că avem foarte mulţi producători proprii de vinuri în cadrul UE. Însă aceste cote sporesc şi sper că vor creşte, astfel dând posibilitate acestui vin bun să fie mai cunoscut pe piaţa UE”, a spus Dirk Schuebel.
Ambasadorul european crede că procesul de reglementare a conflictului transnistrean nu va avea de suferit în contextul accentelor noi în relaţiile moldo-ruse.
„Eu nu cred că aceste relaţii sunt mai complicate acum, am auzit mai multe declaraţii din ambele părţi că aceste relaţi sunt pozitive în general. În ce priveşte formatul de negocieri 5+2, am auzit că recent la Viena a avut loc o rundă de negocieri foarte de succes, neformal. Acest fapt îmi dă speranţa că în scurt timp ar putea avea loc şi o întrunire oficială a acestui format 5+2. Aşa că dacă le punem toate împreună, credem că sunt mai multe părţi pozitive decât negative în acest context de rezolvare a diferendului transnistrean”, a declarat pentru Info-Prim Neo Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.