logo

Declarațiile autorităților ruse privind deportările sunt complet inacceptabile, MAEIE


https://www.ipn.md/index.php/ro/declaratiile-autoritatilor-ruse-privind-deportarile-sunt-complet-inacceptabile-m-7965_1098196.html

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene califică declarațiile autorităților ruse despre deportările de pe teritoriul de atunci al Republicii Moldova complet inacceptabile, care reprezintă o încercare de distorsionare a evenimentelor istorice tragice prin care a trecut țara, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită insistent autorităților ruse să se abțină de la comentarii sau interferențe în treburile interne ale Republicii Moldova, inclusiv în problemele bisericești și în istoria țării.

Potrivit MAEIE, acțiunile din acea perioadă au provocat suferințe îndelungate poporului. Ministerul a invitat reprezentanții ambasadei ruse să viziteze vagoanele instalate în PMAN ca să discute cu istoricii, să vadă imagini, să afle adevărul despre foametea indusă de sovietici și deportările masive în Gulag.

De asemenea, potrivit MAEIE, autoritățile ruse au făcut declarații controversate, inclusiv cu privire la deportările staliniste și la rolul bisericii în societate, în context, a subliniat că biserica ar trebui să promoveze valorile creștine ale păcii și unității în societate și nu războiul și agresiunea.

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a scris, pe canalul său de telegram, că la 6 iulie în Republica Moldova a început „luna rusofobiei deghizată în luptă împotriva totalitarismului”. Iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a învinuit autoritățile de la Chișinău că „contrar dispozițiilor Constituției, permite intervenția în treburile confesiunilor”, făcând referire și la transferul clădirii istorice a Bibliotecii Naționale către Mitropolia Basarabiei.