logo

Declarație comună după trilaterala România – Ucraina – Republica Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/declaratie-comuna-dupa-trilaterala-romania-ucraina-republica-moldova-7965_1096373.html

O declarație comună a fost semnată după trilaterala România – Ucraina – Republica Moldova pe teme de securitate. Documentul se referă la întărirea cooperării celor trei țări în ceea ce privește combaterea efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Declarația mai subliniază angajamentul pentru suveranitatea, integritatea teritorială și independența Republicii Moldova și Ucrainei în granițele recunoscute la nivel intențional. Oficiali din cele trei state au condamnat ferm atrocitățile comise de Rusia în Ucraina și au reiterat necesitatea ca toți cei responsabili să fie trași la răspundere în conformitate cu dreptul internațional și pe baza instrumentelor de drept internațional, transmite IPN.

Declarația a fost semnată de către vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, și prim-adjunctul ministrului de externe al Ucrainei, Emine Dzapharova, dar și de miniștrii apărării din cele tei țări – Anatolie Nosatîi, Angel Tîlvăr și Oleksii Reznikov. 

„Documentul se concentrează pe dezvoltarea relațiilor noastre puternice între cele trei țări, în domenii extrem de relevante. Atât în domeniul politic, cât și în cel economic, de infrastructură, apărare, securitate, cultură. Și consemnează, evident, că avem viziuni similare cu privire la Marea Neagră, care să fie stabilă și sigură. Ne exprimăm, de asemenea, dorința ca cooperarea noastră să se întărească, inclusiv în ceea ce privește combaterea efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei, cât și în ceea ce privește combaterea propagandei rusești, a dezinformării și întărirea rezilienței noastre”, a notat ministrul român, Bogdan Aurescu.

Declarația trilaterală reiterează faptul că Marea Neagră reprezintă o regiune importantă de interes strategic pentru securitatea nu doar a regiunii, ci și a spațiului euro-atlantic în ansamblul său. „De asemenea, subliniem în această declarație importanța ca în acest an, atât Ucraina, cât și Republica Moldova să obțină deschiderea negocierilor de aderare pentru ca să devină state membre la Uniunii Europene cu drepturi depline”, a menționat Bogdan Aurescu.

„Ucraina și Republica Moldova nu sunt singure. Dimpotrivă, suntem solidari, răspundem concret, coordonat, atât individual, cât și în cadrul Uniunii Europene și NATO. România va continua să fie solidară cu Ucraina și Republica Moldova atâta timp cât va fi necesar”, a mai spus ministrul român de externe.

La rândul său, Nicu Popescu a declarat că după prima reuniune trilaterală, care a avut loc în septembrie la Odesa, astăzi dialogul ia o nouă amploare prin discuțiile substanțiale pe chestiunile de securitate și apărare. „Situația regională existentă afectată, dominată și cauzată de agresiunea brutală contra Ucrainei a pus și mai mult în evidență importanța regiunii Mării Negre. În acest context regional dramatic, Republica Moldova este alături de Ucraina”, a notat Nicu Popescu.

Potrivit lui, astăzi s-a discutat și despre importanța rutelor transport și a infrastructurii comerciale în regiunea Mării Negre, regiune foarte importantă pentru securitatea alimentară globală. „Trebuie să facem tot posibilul pentru a facilita și în continuare exporturile de produse alimentare și cereale pe piețele globale. De asemenea, astăzi am subliniat faptul că Republica Moldova nu este amenințată în plan militar. Acest fapt se datorează capacității de rezistență și rezilienței statului ucrainean, a societății ucrainene, a armatei ucrainene”, a mai spus Nicu Popescu, precizând că azi Ucraina apără Republica Moldova de riscuri de destabilizare și agresiune.

Emine Dzapharova a declarat că acest război al Federației Ruse se desfășoară pe mii de kilometri pătrați, în mijlocul Europei, traumatizând întreaga lume. Este foarte dureros să știi că milioane de ucraineni au devenit refugiați, mii de oameni au fost uciși, se produc distrugeri. La Kiev este resimțit sprijinul pentru Ucraina ca să continue să lupte și să reziste. Emine Dzapharova a mai spus că statele trebuie să fie mai ferme atunci când vine vorba despre izolarea și sancționarea Federației Ruse, iar toate faptele săvârșite de Rusia trebuie judecate de un tribunal internațional.

Trilaterala de externe România – Ucraina – Republica Moldova pe teme de securitate se desfășoară la București. La fel, are loc prima Conferință privind Securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaționale Crimeea.