logo

Declarație comună cu Italia în sprijinul aderării Moldovei la Uniunea Europeană


https://www.ipn.md/index.php/ro/declaratie-comuna-cu-italia-in-sprijinul-aderarii-moldovei-la-7965_1105239.html

Cu prilejul vizitei președintelui Italiei, Sergio Mattarella, la Chișinău a fost semnată Declarația comună în sprijinul aderării Moldovei la Uniunea Europeană. În document se menționează că extinderea UE este o investiție în pace, securitate, stabilitate și prosperitate, iar Italia recunoaște contribuția din ce în ce mai mare a Republicii Moldova la securitatea regională și europeană, transmite IPN.

Declarația a fost semnată de către viceprim-ministra pentru integrarea europeană, Cristina Gherasimov, și viceministrul pentru afaceri externe și cooperare internațională al Republicii Italiene, Edmondo Cirielli. Semnatarii își reafirmă angajamentul ferm față de valorile și principiile comune care unesc Republica Moldova și Italia – democrația, drepturile omului, statul de drept, pacea și prosperitatea pentru toți cetățenii.

În Declarație se arată că Republica Moldova a făcut pași semnificativi în parcursul său european, inclusiv a realizat pe deplin cele nouă recomandări ale Comisiei Europene, și a înregistrat progrese în implementarea Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) cu Uniunea Europeană. Potrivit semnatarilor, aceste eforturi demonstrează determinarea și voința politică a Republicii Moldova de a se alinia la standardele și valorile europene.

„Extinderea Uniunii Europene este o investiție în pace, securitate, stabilitate și prosperitate. Este un demers bazat pe merite. Moldova urmărește o agendă de reforme accelerată, recunoscând importanța de a ne mișca rapid în contextul geopolitic actual. Italia sprijină pe deplin aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, fapt ce va contribui la stabilitatea, securitatea și prosperitatea întregului continent european. Suntem încrezători că integrarea Moldovei în UE va aduce beneficii reciproce, stimulând creșterea economică, schimburile culturale și cooperarea politică mai puternică”, se menționează în Declarație.

Italia recunoaște contribuția semnificativă a Republicii Moldova la securitatea regională și europeană. „Ne angajăm să aprofundăm cooperarea noastră bilaterală în domenii precum comerțul, investițiile, energia, securitatea, educația și schimburile culturale, consolidând și mai mult legăturile dintre popoarele noastre. De asemenea, dorim să subliniem rolul semnificativ al comunității de moldoveni din Italia, care servește ca o punte de legătură între țările noastre. Munca lor asiduă contribuie la ambele economii, promovând în același timp înțelegerea reciprocă și legăturile durabile”, precizează Declarația comună.

Semnatarii își exprimă speranța că drumul Republicii Moldova către UE va fi marcat de progrese continue și de o cooperare fructuoasă între Italia și Moldova.