logo

DECLARAŢIE a Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat


https://www.ipn.md/index.php/ro/declaratie-a-initiativei-civice-pentru-un-parlament-curat-7542_1064657.html

                                                                                                                              24.11.2010

                                                                 

                                                                                      DECLARAŢIE

                                                          a Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC), din care fac parte 7 organizaţii neguvernamentale, îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu atacurile şi acţiunile disproporţionate din partea unor politicieni şi partide politice asupra societăţii civile ca urmare a publicării listei cu candidaţii care nu corespund criteriilor de integritate stabilite de ICPC.

ICPC califică drept un atac la democraţie acţiunile candidatului AMN Alexandru Oleinic, ministrul degrevat al Tehnologiilor Informaţionale, ale Partidului Democrat din Moldova şi Partidului Comuniştilor care au acţionat în instanţă ICPC şi au cerut interzicerea distribuirii buletinelor “Cunoaşte-ti candidatul!”, privând astfel cetăţenii de dreptul de a fi informaţi despre cei care aspiră la o funcţie publică şi vor să obţină votul electoratului. Prin aceste acţiuni a fost încălcat dreptul cetăţeanului la un vot conştient, fiind afectat şi caracterul liber şi corect al alegerilor.   

Lista candidaţilor care nu corespund criteriilor de integritate ale ICPC a fost elaborată în urma unei monitorizări în baza a 7 criterii de integritate făcute publice: averi şi venituri necorespunzătoare; utilizarea resurselor administrative în folos personal sau de partid; utilizarea poziţiei de serviciu în interes personal sau de familie, protecţionism, trafic de influenţă; administrare defectuoasă, impozite/amenzi neachitate; comportament împotriva statului de drept; imaginea publică a candidatului; traseism politic. Monitorizarea s-a bazat pe surse deschise, în special documente ale instituţiilor de stat. Toate probele incluse în profilurile candidaţilor din buletinul “Cunoaşte-ti candidatul!” pot fi verificate în orice moment.

Difuzarea unor informaţii cu caracter oficial nu poate fi considerată ca informaţie care lezează onoarea şi demnitatea funcţionarilor vizaţi.

ICPC califică încheierile instanţei de judecată drept neîntemeiate şi disproporţionate, care încalcă libertatea de exprimare şi dreptul de acces la informaţie, cu atât mai mult cu cât există deja un precedent: în anul 2009 ICPC a obţinut câştig de cauză  într-un proces similar, pornit de un politician inclus în lista celor compromişi, făcută publică de ICPC la alegerile din 29 iulie 2009.  

ICPC regretă reacţiile bolnăvicioase, acuzaţiile nefondate, inclusiv atacurile la persoană, de care au dat dovadă unii politicieni, incluşi în lista persoanelor cu probleme de integritate. Reamintim că standardele europene privind libertatea de exprimare presupun că în campaniile electorale politicienii trebuie să dea dovadă de mai multă toleranţă la critica din partea cetăţenilor, a presei şi societăţii civile. Monitorizarea candidaţilor incluşi pe listele partidelor politice antrenate în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 este  un exerciţiu de democraţie menit să informeze alegătorul şi să-l responsabilizeze ca să-şi dea votul conştient.   

ICPC a atacat cu recurs încheierile instanţelor de judecată.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice

Asociaţia Presei Independente

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul pentru Analiză şi Prevenire a Corupţiei

Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT

Fundaţia Soros-Moldova