logo

Declaraţia Parlamentului trebuie să vizeze stabilizarea situaţiei din regiunea de est


https://www.ipn.md/index.php/ro/declaratia-parlamentului-trebuie-sa-vizeze-stabilizarea-situatiei-din-regiunea-d-7978_1006034.html

Declaraţia Parlamentului după şedinţa specială în problematica transnistreană va fi una politică şi va fi un ghid de urmat pentru alte instituţii sectoriale responsabile, crede expertul în problematica transnistreană Eduard Ţugui. Solicitat de IPN, analistul a spus că declaraţia trebuie să fie una comună şi să vizeze stabilizarea situaţiei din regiunea transnistreană.

„O declaraţie de Parlament este una politică, care nu poate să conţină un plan de acţiuni, dar să ghideze anumite instituţii ale statului care ulterior să-şi facă treaba. O declaraţie poate să pună anumite sarcini, acţiuni concrete”, a spus analistul.

Eduard Ţugui a mai declarat că aceste provocări ale administraţiei de la Tiraspol nu sunt apocaliptice. Sunt de felul celor pe care le-am văzut pe parcursul a 20 de ani şi vor mai fi atât până la Summitul de la Vilnius, cât şi după. „Trăim o perioadă de transformări, şi interne, şi externe, care se resimt în comportamentul autorităţilor nerecunoscute de la Tiraspol”, a subliniat expertul.

Totodată, aceste provocări nu sunt în măsură să escaladeze un conflict armat, crede analistul. „Nu există o situaţie similară celei de acum 21 de ani. Am convingerea că societatea şi cetăţenii s-au pătruns de calitatea negocierilor, de problema în fond, nu văd mulţi voluntari care să ia arma în mână să lupte pentru un regim nerecunoscut”, a mai spus Eduard Ţugui.

În opinia sa, de unul singur Tiraspolul nu va decide să marcheze o aşa-numită frontieră pe zona de securitate, fără consimţământul Federaţiei Ruse.

Parlamentul a audiat joi, 20 iunie, autorităţile statului vizate în problematica transnistreană. În cadrul plenului de vineri, 21 iunie, deputaţii trebuie să adopte o declaraţie comună.

Pe data de 10 iunie, liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, a semnat o aşa-numită lege cu privire la frontiera de stat, în cadrul căreia intră şi Varniţa,  controlată  actualmente de autoritățile constituționale.