Declaraţia de Independenţă restabilită a fost transmisă Parlamentului
https://www.ipn.md/index.php/ro/declaratia-de-independenta-restabilita-a-fost-transmisa-parlamentului-7965_983888.html
Originalul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, restabilită după ce ars în timpul evenimentelor din aprilie 2009, a fost transmisă Aparatului Parlamentului pentru păstrare. Pe documentul restabilit sunt 271 de semnături, cea din 1991 fiind semnată de 278 de deputaţi. Liderul Asociaţiei „Parlamentul 90”, Pantelei Sandulachi, spune că au refuzat să-şi pună repetat semnătura câţiva deputaţi comunişti şi doi foşti deputaţi din regiunea transnistreană, transmite Info-Prim Neo.
Procedura de transmitere a Declaraţiei de Independenţă spre păstrare Parlamentului a avut loc în dimineaţa zilei de vineri, 16 iulie. Documentul a fost restabilit printr-o hotărâre specială a legislativului, iar semnăturile deputaţilor din primul Parlament au fost repuse în cadrul unei şedinţe speciale la 26 aprilie curent. Semnarea declaraţiei a continuat pe la casele deputaţilor care nu se puteau deplasa, iar semnăturile celor care nu mai sunt în viaţă au fost scanate.
Directorul Aparatului Parlamentului, Adrian Fetescu, a spus că la o şedinţă a Biroului Permanent al Parlamentului se va decide unde va fi păstrată Declaraţia. Anterior preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus că Parlamentul urma să dea comandă pentru un safeu în care să nu pătrundă focul.
Liderul Asociaţiei „Parlamentul 90”, Pantelei Sandulachi, a spus că o copie absolut identică a Declaraţiei de Independenţă şi pixul cu care au fost repuse semnăturile vor fi transmise spre păstrare Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie al Moldovei în ajunul Zilei Independenţei din 27 august.
Mihai Ghimpu a acceptat un demers al Asociaţiei „Parlamentul 90” prin care s-a cerut ca în holul clădirii Parlamentului, care în prezent este în reconstrucţie, să fie afişat documentul.
Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova a ars în timpul evenimentelor violente din 7 aprilie.