logo

Declaraţia Consiliului Republican al Uniunii Voluntarilor din Republica Moldova În legătură cu spargerea abuzivă a biroului, sustragerea documentelor şi sechestrarea bunurilor care aparţin organizaţiei


https://www.ipn.md/index.php/ro/declaratia-consiliului-republican-al-uniunii-voluntarilor-din-republica-moldova--7542_1064808.html

Chişinău

28.09.2011

 

DECLARAŢIA

                                                 Consiliului Republican al Uniunii Voluntarilor din Republica Moldov
                                               În legătură cu spargerea abuzivă a biroului, sustragerea documentelor
                                                             şi sechestrarea bunurilor care aparţin organizaţiei

În noaptea de 9 septembrie 2011, Consiliul Republican al Uniunii Voluntarilor a rămas şocat de faptul că Guvernul, într-un mod foarte “original”, cum n-a făcut-o nici unul din guvernele anterioare, a reacţionat la toate scrisorile organizaţiei noastre adresate  timp de 20 de ani conducerii statului. Astfel, Guvernul a dat comandă administraţiei Î.S.Complexul “Casa Presei” şi aceasta,  fără preaviz, deşi Consiliul Republican aştepta acordul Cancelariei de Stat la  solicitarea noastră privind închirierea biroului 431 (9 m pătraţi), bazată pe Legea cu privire la veterani, care obligă administraţiile publice centrale şi locale să ajute organizaţiile obşteşti ale veteranilor şi voluntarilor de război, a pătruns abuziv în biroul 431, a sechestrat marea parte din lucruri (arhivă, corespondenţă oficială a Uniunii, echipament electronic periferic). Deşi o scrisoare similară a fost prezentată şi administraţiei “Casa Presei”, domnul Chilari Ion, directorul interimar al acestei întreprinderi, împreună cu un grup de indivizi, a forţat uşa biroului organizaţiei şi a extras toate documentele şi bunurile materiale ale Uniunii Voluntarilor. În consecinţă, dacă e să vă informăm în mod detaliat, au fost sustrase toate scrisorile adresate prim-ministrului Vlad Filat, toate articolele scrise de noi pe care presa “democratică” şi “independentă” a refuzat să le publice, 83 de cereri privind eliberarea carnetelor de membru cu 4.980 lei prinşi alăturat, 25 de medalii jubiliare la costul a 80 de lei fiecare, destinate pentru voluntarii, participanţi la războiul pentru independenţa Republicii Moldova, taloane pentru benzină de 460 litri, iar pentru motorină de 480 litri.  La fel, a fost sustrasă şi toată arhiva organizaţiei care includea documente din 1991 - 1992, dar cel mai valoros sunt dispărute cele patru casete video care demonstrează adevărul despre evenimentele  războiului din partea stînga a Nistrului şi memoratorul cu toate documentele în variantă electronică. Abuzul comis de către grupul condus de către administratorul Ion Chilari îl calificăm drept o executare oarbă şi rău intenţionată (cu încălcarea tuturor normelor şi legilor) a unei comenzi politice nechibzuite a Guvernului îndreptată împotriva organizaţiei Uniunea Voluntarilor. Respectivele ilegalităţi îndreptate împotriva Uniunii Voluntarilor din Moldova se explică prin faptul că timp de douăzeci de ani Consiliul Republican a ridicat mai multe probleme cu care se confruntă voluntarii de război, inclusiv necesitatea adoptării Legii privind statutul special al voluntarilor de război.

Nici actuala guvernare nu a soluţionat măcar una din doleanţele noastre. Dimpotrivă, recent Guvernul a rămas rece la nerespectarea unilaterală a legislaţiei privind călătoria gratuită a voluntarilor în transportul public. Aşadar, acţiunile menţionate mai sus au urmat după publicarea articolului “20 de ani de “independenţă” şi “libertate”, semnat de Mihai Moroi, vicepreşedintele organizaţiei teritoriale din raionul Anenii Noi a Uniunii Voluntarilor din Republica Moldova şi conferinţa de presă cu aceeaşi temă pe care domnia sa a organizat-o. Pînă la ora actuală aşa şi nu ni s-au dat explicaţii privind soarta documentelor şi cauzele pentru care au fost întreprinse acţiuni banditeşti împotriva organizaţiei noastre. Au fost sustrase şi documentele care dovedesc adresările noastre către Guvern cu rugămintea de a soluţiona problema închirierii biroului 431.

Prin declaraţia de astăzi Consiliul Republican al Uniunii Voluntarilor condamnă acţiunea ilegală a Cancelariei Guvernului şi o califică drept act banditesc nu numai în adresa organizaţiei, dar şi împotriva tuturor voluntarilor care şi-au  sacrificat viaţă luptînd pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în perioada anilor 1991-1992. Cerem în mod categoric restituirea documentelor şi bunurilor materiale ale organizaţiei şi pedepsirea celor vinovaţi în organizarea şi executarea acestui act banditesc.

Consiliul Republican

al Uniunii Voluntarilor

Din Republica Moldova 

Tel. 079739601