Deciziile CEDO pot opri regimul de la Tiraspol să încalce drepturile omului în regiune, Promo-Lex
https://www.ipn.md/index.php/ro/deciziile-cedo-pot-opri-regimul-de-la-tiraspol-sa-incalce-7965_989323.html
„Deciziile CEDO pot într-un fel opri regimul de la Tiraspol să încalce masiv drepturile omului în regiunea transnistreană. Curtea este una dintre puţinele instituţii credibile în regiune şi sperăm mult ca această instanţă să se menţină şi să-şi sporească credibilitatea”, a declarat pentru Info-Prim Neo preşedintele Asociaţiei „Promo-Lex”, Ion Manole.
„Promo-Lex” precizează că are zeci de dosare la CEDO împotriva Tiraspolului. Multe dintre acestea se referă la şcolile de limba română, liceul din Bender, Grigoriopol şi orfelinatul din Bender.
„Avem mai multe dosare în care am solicitat examinarea în regim de urgenţă. Chiar dacă este în regim de urgenţă, vedem cât de greu se examinează şi se emit deciziile pe aceste cazuri. Dosarele au fost depuse în 2004, dar acum suntem în 2011”, a menţionat Ion Manole. Potrivit preşedintelui „Promo-Lex”, examinarea dosarelor nu se tergiversează intenţionat. Perioada îndelungată de examinare a cauzelor este motivată prin complexitatea problemelor sesizate. Mai bine este să mergem cu paşi mărunţi, dar siguri, decât să mergem cu paşi mari şi să pierdem aceste dosare, este convins Ion Manole.
Preşedintele „Promo-Lex” a subliniat că sesizările Curţii Europene au un impact pozitiv, în cel puţin trei cazuri dintre acele care au fost comunicate deja sub diferite pretexte persoanele au fost eliberate. „Imediat ce au fost comunicate Federaţiei Ruse şi Republicii Moldova, persoanele vizate au fost eliberate. Cu ceva timp în urmă era imposibil acest lucru”, a remarcat Ion Manole. Potrivit lui, Ilie Cazac şi Ernest Vardanyan, condamnaţi de regimul de la Tiraspol pentru trădare de stat şi spionaj în favoare Republicii Moldova, ar putea fi eliberaţi doar cu ajutorul Curţii Europene a Drepturilor Omului.