logo

Decizia de a expulza cetățenii turci a fost arbitrară și cu încălcarea legii, declarație


https://www.ipn.md/index.php/ro/decizia-de-a-expulza-cetatenii-turci-a-fost-arbitrara-7967_1067218.html

„Decizia de a expulza, în septembrie 2018, cei șapte cetățeni turci, a fost una arbitrară și cu încălcarea clară a prevederilor legale”. Declarația aparține președintelui Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, și vine la două zile de la audierile parlamentare.

„Acest voluntarism al Serviciului de Informații și Securitate ne-a costat peste 340 de mii de lei, condamnarea la CEDO, despăgubiri de 125 de mii de euro, imagine șifonată și șapte vieți distruse ale unor oameni care, la sigur, nu meritau acest destin”, a declarat parlamentarul într-o conferință de presă, transmite IPN.

Chiril Moțpan a menționat că prezintă aceste concluzii în numele său personal și nu în al întregii Comisii, după ce au fost audiați mai mulți reprezentanți SIS și ai Biroului Migrație și Azil. Parlamentarul a relatat că pe 3 septembrie 2018, SIS i-a solicitat Biroului de Migrație și Azil, printr-un demers oficial, să declare 18 persoane de etnie turcă indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova. Avizul a fost recepționat a doua zi, iar pe 5 septembrie, Biroul a informat SIS că cele 18 persoane au fost declarate indezirabile. Persoanele vizate au fost anunțate prin poștă despre această decizie.

„La 7 septembrie 2018, directorul SIS, Vasile Botnari, a acționat în mod arbitrar, abuziv și contrar prevederilor Legii privind azilul, mai exact principiul nereturnării, care spune că niciun solicitant nu va fi expulzat până nu se încheie procedura în instanțele de judecată”, a remarcat Chiril Moțpan.

Președintele Comisiei mai spune că „directorul SIS de atunci a acționat unilateral, în îndepărtarea celor șapte cetățeni, declarați indezirabili în Turcia. Și aceasta chiar dacă prevederile legale indică faptul că niciun beneficiar al unei forme de protecție nu poate fi returnat sau expulzat într-o țară unde ar putea exista o amenințare a vieții, a libertății sau supus tratamentului inuman”.

Chiril Moțpan a declarat că „reprezentanții SIS au invocat mai multe cauze care ar fi dus la acțiunea brutală de îndepărtare a cetățenilor turci, inclusiv suspiciunea că ar fi existat presupuse riscuri de atentate teroriste, spionaje în folosul altui stat, pedofilie”. Potrivit lui Chiril Moțpan, „în urma discuțiilor cu reprezentanții SIS nu au fost prezentate dovezi clare, concludente, cu privire la presupusele acțiuni invocate”. Din cele 18 persoane vizate, au fost expulzate șapte. Din șase solicitanți de azil, cinci nu aveau decizia finală a instanței.

Liderul Comisiei a mai spus că, deși în informația prezentată nu se regăsește nici un nume de politician, s-ar putea presupune că decizia de expulzare a fost una politică.

Comisia urmează să se mai întrunească într-o ședință, după care va emite un raport. 

Cinci din cei șapte cetățeni turci expulzați anul trecut din Republica Moldova, la cererea Ankarei, au fost condamnați deja. Acum două zile, unul a primit 12 ani de închisoare.

La 11 iunie 2019, CEDO a decis că Republica Moldova a încălcat drepturile celor șapte cetățeni turci, deportându-i în Turcia.