logo

Decizia de a deschide 150 de secții pentru diaspora – sub lupă


https://www.ipn.md/index.php/ro/decizia-de-a-deschide-150-de-sectii-pentru-diaspora-8011_1082572.html

Decizia Comisiei Electorale Centrale de a deschide 150 de secții de vot pentru diaspora la alegerile din iulie, după ce instanțele judecătorești au obligat CEC-ul să deschisă nu mai puțin de 190 de secții de vot, este criticată dur de unii comentatori politici, notează IPN.

„Este o decizie partizană care vorbește despre faptul că CEC are afiliere de partid foarte clară. Acest lucru nu s-a făcut din dragoste pentru legislația electorală. Cât timp cât nu ne vom învăța să-i taxăm pe cei care ignoră poziția cetățenilor, atât timp ei se vor comporta cu noi în acest mod”, a spus Anatol Țăranu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Experții în domeniul electoral spun că, deși contrară deciziei instanței de judecată, hotărârea CEC este una definitivă.

„Am convingerea că nu se va mai reveni la această problemă, pentru că nu mai avem timp. Sper că diplomații noștri, reprezentanții Ministerului de Externe deja lucrează cu autoritățile statelor unde avem cetățeni de-ai noștri. S-a decis ca să fie deschise 150 doar pentru că pentru atâtea secții au fost bugetați bani, în pofida decizie instanței. Codul Electoral prevede că decizia finală aparține CEC-ului. Acum ministerul trebuie să lucreze eficient cu autoritățile țărilor gazdă”, a spus Igor Boțan.

Reprezentanții Platfomei DA cer procuraturii să se implică în acest caz și să-i sancționeze pe membrii CEC, inclusiv penal, pentru neexecutarea hotărârii instanței de judecată.

„Este continuarea unui sabotaj cras din partea CEC-ului, care a devenit complet controlată de doi agenți ai lui Igor Dodon, Lebedinschi și Filipov. Nu știu dacă acolo a fost pusă în aplicare metoda „culiocului”, aceste aspecte trebuie să le examineze Procuratura. Tehnic deja este complicat să mai schimbi ceva, a rămas puțin timp, dar nimeni nu a anulat responsabilitatea admintrativă și penală pentru neexecutarea hotărârii instanței”, a spus vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari (Platforma DA).

La 22 iunie Curtea Supremă de Justiție a menținut în vigoare decizia Curții de Apel Chișinău care obliga CEC-ul să deschidă pentru alegerile din iulie nu mai puțin de 190 de secții de vot în străinătate. Decizia CEC de a deschide 150 de secții a avut la bază devizul de cheltuieli estimativ elaborat pentru organizarea și desfășurarea scrutinului.