logo

Decizia CEC privind referendumul legislativ este influențată politic, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/decizia-cec-privind-referendumul-legislativ-este-influentata-politic-opinie-7978_1039397.html

Decizia Comisiei Electorale Centrale de a respinge cererea de înregistrare a Grupul de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ privind abrogarea legii prin care a fost introdus sistemul mixt de vot, încalcă prevederile Constituției și este vădit influențată politic. Declarația a fost făcută de Ştefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme (CPR) și președintele Grupului de inițiativă, în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

„CEC-ul nu are mandat de interpretare. Poporul, conform Constituției, îți exercită suveranitatea pe două căi: organe alese și referendum. CEC-ul este în serviciul poporului. Când se adună 700 de oameni și deleagă reprezentanți și vin și spun că vor să abroge o lege, CEC nu are competență să dea calificare le ceea ce vreau să adopt eu. În cazul când considera că există un vid legislativ, Comisia trebuia să solicite Parlamentului să clarifice acel vid sau să solicite Curții Constituționale să dea o interpretare”, spune Ştefan Gligor.

Potrivit Liliei Carasciuc, directoare executivă Transparency International Moldova, Comisia Electorală Centrală trebuie să fie o instituție neutră, obiectivă și să se ghideze de proceduri. „Ceea ce am văzut noi a fost o atitudine foarte cinică, ca la judecată, lipsă de dorință de a asculta replicile Grupului de inițiativă. Hotărârea era deja pregătită, de aceea nu era necesar de a asculta răspunsurile noastre”, a declarat Lilia Carasciuc.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea consideră că CEC a mers pe consecințe și s-a întrebat ce se întâmplă în cazul în care ar avea loc referendumul legislativ și prevederea cu privire la sistemul electoral mixt ar fi invalidată. „CEC-ul a spus în acest caz că avem un vid legislativ pentru că vechea lege deja este abrogată și, prin abrogarea legii noi, nu rămâne absolut nimic și atunci apar o sumedenie de alte probleme politice”, a afirmat analistul.