logo

Decizia CC cu privire la testarea integrităţii va avea un impact de relaxare, Sergiu Ostaf


https://www.ipn.md/index.php/ro/decizia-cc-cu-privire-la-testarea-integritatii-va-avea-un-7978_1019626.html

Invalidarea de către Curtea Constituţională (CC) a mai multor prevederi ale legii cu privire la testarea integrităţii profesionale va avea un impact de relaxare şi va provoca un comportament mai puţin responsabil din partea serviciului public. De această părere este directorul executiv CReDO, Sergiu Ostaf, care a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că această relaxare o să aibă ca rezultat revenirea la unele comportamente în care influenţa din afară şi în care comportamentele cu elemente coruptibile ar putea să fie încurajate, transmite IPN.

„Deocamdată nu este partea motivantă şi eu sunt foarte interesat să văd motivaţia pe toate aspectele de invalidare. Nu rămâne niciun instrument valid pentru a valorifica instrumentul de testare de integritate. Practic, din acest moment, CNA nu poate şi nu are niciun instrument la îndemână pentru a valorifica legea, a pune în aplicare această lege”, a declarat directorul CReDO. Sergiu Ostaf a menţionat că din acest moment activitatea CNA este practic suspendată. „Înţeleg că există anumite dosare în instanţele de judecată, atunci când unele persoane au fost identificate ca încălcând sau având un comportament coruptibil la locul de muncă. Legea se referă doar la acele situaţii care sunt relevante activităţii profesionale, nu se referă la viaţa privată, în contextul altor activităţi. Din momentul acesta, soarta acestor dosare este foarte clară, ele vor fi sistate”, a notat Sergiu Ostaf.

Directorul CReDO a mai spus că în situaţia dată nu vede în ce măsură Curtea Constituţională contribuie la promovarea statului de drept şi a unui serviciu independent, care nu este afectat de relaţii clientelare, care nu este influenţat de anumite comportamente de interes, de favoritism din afară. În opinia sa, aceasta este o problemă, soluţii pentru care ar trebui să se găsească în cadrului Parlamentului, pentru a  revigora instrumentele de combatere a corupţiei în serviciul public.

Curtea Constituţională (CC) a declarat joi, 16 aprilie, constituţionale prevederile legii cu privire la testarea integrităţii profesionale a judecătorilor, cu excepţia unor articole. Preşedintele instanţei, Alexandru Tănase, a spus că statul are dreptul să testeze integritatea profesională a tuturor funcţionarilor săi, fără excepţie, însă problema constă în modalitatea în care se face această testare şi instituţia care este abilitată să o facă.

Vicedirectorul Centrului Naţional Anticorupţie, Cristina Ţărnă, care a reprezentat Guvernul la examinarea sesizării în cauză, a declarat că, analizând articolele declarate neconstituţionale, este clar că testarea integrităţii profesionale a fost blocată practic în întregime, pentru că sunt prevederi care ţin de mecanismul de desfăşurare a testării, or acest mecanism a fost declarat în afara cadrului constituţional. Potrivit Cristinei Ţărnă, chiar dacă legea privind testarea integrităţii judecătorilor a fost declarată în general constituţională, articolele declarate neconstituţionale au făcut-o nefuncţională, iar „acei funcţionari care aşteptau să fie supuşi testării, deja pot să doarmă liniştiţi”.