logo

Decizia CC a fost negociată, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/decizia-cc-a-fost-negociata-opinii-7978_1005687.html

Decizia Curţii Constituţionale (CC) privind neconstituţionalitatea legii care interzice utilizarea simbolurilor comuniste,  secera şi ciocanului, este legală, a fost una aşteptată şi respectă normele internaţionale. În acelaşi timp, nu se exclude faptul că decizia CC a fost una negociată. Opinii în acest sens au formulat invitaţii emisiunii „Fabrika” la postul de televiziune Publika TV, notează IPN.

Deputatul comunist Artur Reşetnicov a menţionat că, din momentul interzicerii simbolurilor PCRM, orice discuţie cu cetăţenii începea cu întrebarea ce se va întâmpla cu simbolurile PCRM. El consideră că o altă hotărâre a CC nu putea să existe, deoarece cei care au votat interzicerea simbolurilor comuniste au încălcat Constituţia şi drepturile cetăţenilor. „Cei care au votat, au negociat nu doar partajarea funcţiilor, ci şi înlăturarea PCRM. Vreau să cred că CC a readus Moldova în câmpul unui stat de drept. Vreau să-mi exprim speranţa că Moldova a revenit pe calea democraţiei”, a mai menţionat Reşetnicov.

Deputatul PL Valeriu Munteanu  a spus că decizia CC este una dureroasă, însă nu vrea să o critice. Potrivit lui, această decizie nu poate să anuleze istoria Moldovei, iar hotărârea CC a fost negociată. „Mă răvăşeşte această decizie. Mi-am dorit ca Moldova să urnească acest comunism, dar iată că nu a fost posibil. Iniţiativa şi doleanţa istorică privind interzicerea simbolurilor comuniste a fost complicat de promovat în cadrul fostei guvernări AIE 2. Poate acesta a fost preţul pentru care PL a fost exclus de la guvernare”, a mai spus Valeriu Munteanu.

Doctorul în drept constituţional Nicolae Osmochescu, fost judecător la CC, a specificat că decizia CC nu l-a surprins, pentru că norma internaţională are prioritate în faţa celei naţionale. El a făcut trimitere la avizul Comisiei de la Veneţia, care a recomandat abolirea legii privind interzicerea simbolicii regimului totalitar comunist, pe motiv că aceasta ar încălca drepturile fundamentale ale omului.  

Juristul constituţionalist Mihai Petrache a menţionat, de asemenea, că decizia CC nu l-a surprins. Cât priveşte asocierea dintre actualele simboluri ale PCRM şi crimele regimului totalitar comunist, el a amintit că, pe parcursul istoriei, şi sub semnul crucii au fost comise mai multe acţiuni regretabile.

Istoricul Veaceslav Stăvilă a subliniat că nu înţelege de ce în Republica Moldova, care a fost un teritoriu ocupat şi s-a comis crime nu se interzice această simbolică. El a spus că o mare parte din cetăţeni asociază simbolul secerii şi ciocanului cu  crimele împotriva umanităţii inclusiv deportările în masă.