logo

De unde izvorăște optimismul lui Vlad Phahotniuc?


https://www.ipn.md/index.php/ro/de-unde-izvoraste-optimismul-lui-vlad-phahotniuc-7978_1043739.html

E vară. E cald. Politicienii și jurnaliștii sunt în vacanță. Și iată că în astfel de circumstanțe ne pică norocul ca Coordonatorul Executiv al guvernării, Vlad Plahotniuc, să ofere un amplu interviu din care poți desprinde un șir de subiecte de interes deosebit. Interviul respectiv ne face să ne bucurăm sincer fiindcă s-a preconizat să apară în ajunul celei de a 27-a aniversări a Independenței Republicii Moldova. Menirea interviului este să ne cultive optimismul pentru un viitor mai bun în țara noastră. Evident, sub auspiciile Partidului Democrat din Moldova (PDM) și coordonarea executivă a domnului Vlad Plahotniuc. Dar și să pună în evidență moravurile opoziției, care vede doar lucruri proaste și nu are capacitatea să se bucure de succesele guvernării.  

Asta la prima citire a interviului. Dacă stai puțin și reflectezi, iar apoi cauți date pentru confirmarea celor afirmate de domnul Plahotniuc, atunci bucuria îți cade în scârbă și chiar deznădejde. Și asta se referă numai la un singur epizod din interviu, însă care e verificabil sută la sută. Este vorba despre fenomenul depopulării dramatice a Republicii Moldova. Iată ce ne spune domnul Vlad Plahotniuc despre acest fenomen: „Din Republica Moldova oamenii tot pleacă de când și-a declarat independența, nu este un fenomen care s-a pornit acum. Au fost perioade când această migrație a fost mai mare. Dacă luați statisticile oficiale, veți constata că cel mai mare flux de plecări a fost până în anul 2015. Din 2016, de când Partidul Democrat și-a asumat guvernarea, acest flux de plecări s-a redus”.

Într-adevăr, dacă an de an rămânem mai puțini, atunci e lesne de presupus că fluxul de emigranți, în cifre absolute, s-ar putea reduce. A dori și a reuși să emigrezi sunt lucruri diferite. De aceea, optimismul cetățenilor și reacțiile acestora la succesele guvernanților se măsoară precis anume prin intențiile de a emigra. În special, măsurate procentual față de numărul total al cetățenilor. Despre destinațiile preferate ale emigranților moldoveni putem judeca implicit după volumul remitențelor - Rusia, țările UE, Israel și SUA. Statele Unite sunt pe a patra poziție ca sursă de remitențe, deci și ca prezență a imigranților moldoveni acolo. Însă Serviciul SUA pentru Cetățenie și Imigrație ne oferă date exacte despre numărul de solicitanți de Green Card Through Diversity Visa Program. Și asta este cu adevărat impresionant!   

 

Vedem că datele statistice americane îl contrazic pe Vlad Plahotniuc: după preluarea puterii totale de către domnia sa în 2016, numărul solicitărilor de a emigra numai în SUA s-a dublat! Dar nu e bine să ne grăbim cu concluziile. Pentru a fi corecți în estimarea tendințelor de emigrare din țară, ar trebui să ne comparăm cu cineva, cu vreo țară din regiune, unde lucrurile merg la fel de bine sau prost. Se pare că Ucraina e cea mai potrivită țară pentru o astfel de comparație. Ea întâmpină dificultăți mult mai serioase decât Republica Moldova, războiul din regiunea Donbass, căderea dramatică a standardelor de viață în perioada 2014-2018, o face mult mai vulnerabilă la capitolul emigrației. Numai că statisticile americane ne conving că lucrurile stau exact invers. 

  

Comparându-ne cu Ucraina, ne convingem că lucrurile acolo sunt și mai proaste decât am fi putut să ne imaginăm. Tocmai acum e momentul să revenim la întrebarea din titlu – de unde izvorăște optimismul lui Vlad Plahotniuc? Cu siguranță, numai nu din statisticile pe care le invocă! Anul 2018 încă nu s-a terminat, mai e 1/3 de an, dar deja peste 400 mii de moldoveni, aproximativ 13% din populația țării!, ar dori să imigreze în SUA. Care nici măcar nu e cea mai solicitată destinație, în comparație cu Rusia și UE. Și asta în pofida eforturilor domnului Vlad Plahotniuc, și a PDM-ului pe care-l conduce, de a renova clasa politică prin a: modifica sistemul electoral; oferi tichete de masă lucrătorilor; Prima Casă 1, 2 și 3; construirea Arenei Chișinău, drumuri bune pentru Moldova depopulată, etc. Deci, de unde izvorăște optimismul? Singurul răspuns plauzibil ar fi – din imaginația propagandiștilor, care îi scriu răspunsurile la interviuri.

Dacă e adevărat că răspunsurile la interviuri le scrie altcineva decât intervievatul, atunci concluzia e că propagandiștii îi subminează autoritatea domnului Vlad Plahotniuc, prezentându-l opiniei publice în calitate de un mincinos banal. Doar oricine se poate convinge că declarațiile domnului Plahotniuc și datele statistice ale autorităților americane ne vorbesc despre realități izbitor de diferite. Pentru a nu admite astfel de situații pe viitor, domnul Vlad Plahotniuc ar putea să le dea o lecție propagandiștilor, care l-au expus într-o astfel de lumină chiar în ajunul Zilei Independenței. Spre exemplu, ar putea să formeze din ei un cor și să-i oblige, de Ziua Independenței, să interpreteze renumita piesă – Veniți Acasă Măi Copii, care să fie transmis de toate canalele mediaholding-ului. Asta, cu siguranță, ar putea redresa cumva situația cu emigrația și, implicit, imaginea Coordonatorului Executiv. Iată și o mostră că nu doar cu critici, ci și cu propuneri de soluții concrete se poate contribui la consolidarea independenței Republicii Moldova.        

Experții IPN