logo

„De rușine” nu-și fac dreptate - Părinții nu vor ca societatea să știe că al lor copil a fost supus unui abuz sexual


https://www.ipn.md/index.php/ro/de-rusine-nu-si-fac-dreptate-parintii-nu-vor-ca-societatea-sa-stie-ca-al-lor-cop-7967_1093148.html

Din frica de a nu fi blamați de societate, părinții din Republica Moldova nici măcar nu anunță despre cazurile de abuzuri sexuale asupra copiilor sau violență domestică, susține Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu într-un interviu pentru IPN.

„Reieșind din recomandările care vin de la comitetele la care noi suntem parte, societatea noastră este una în care violența este la ea acasă. Noi suntem educați în violență, cu toate că avem foarte multe legi care interzic violența. În Republica Moldova, în familii este recunoscută educația prin bătaie a copiilor. Deci, totul se pornește și din familii, iar asta înseamnă mai apoi o societate foarte violentă. Evident că această violență trebuie prevenită și aici este rolul statului să intervenim și a comunității întregi. Noi ca și comunitate nu trebuie să tolerăm această violență. Trebuie să fim mai activi, să comunicăm noi, să ne debarasăm de stereotipuri. În special cu acei copii, fie că ei sunt victime sau martori ai cazurilor de violență, noi trebuie să avem o atitudine prietenoasă, să-i susținem. Este foarte important rolul instituțiilor de educație aici”, spune Maia Bănărescu.

De asemenea, Maia Bănărescu precizează că în Republica Moldova încă nu sunt dezvoltate servicii sociale pentru copiii care trebuie scoși din familiile unde sunt abuzați. Potrivit ei, doar scoaterea abuzatorului nu rezolvă problema. Potrivit ei, sunt necesare mai multe servicii de consiliere psihologică și suport al victimelor.

„Pentru examinarea cazurilor de abuz și violență față de copii, cel mai important este ca copilul să fie ascultat, să fie supus expertizei psihologice și susținut prin consiliere psihologică, deoarece indiferent de gravitatea cazurilor, este o traumă psihologică foarte mare pentru copiii supuși violenței. Acest suport trebuie să fie pe toată perioada investigării cazurilor. De acest suport are nevoie nu doar copilul, victima, dar și familia. Statul a evoluat foarte mult pe acest segment, de respectare a drepturilor omului, copilului. Dezvoltarea serviciilor de suport al copiilor mai necesită și foarte multe resurse financiare și în cazul acesta statul are o foarte bună cooperare cu organizațiile neguvernamentale și avem un număr foarte mare de organizații neguvernamentale care vin cu servicii de calitate pentru copii”, adaugă Maia Bănărescu.

Totodată, Maia Bănărescu atrage atenția asupra faptului că serviciile oferite gratuit de stat trebuie să fie și de calitate, nu doar așa, de formă.

„Sunt avocați, de birou, care sunt pregătiți prin intermediul proiectelor susținute de organizațiile internaționale și astfel copilul beneficiază de asistența gratuită oferită de stat. Acest lucru este foarte important. Da, calitatea este diferită, de la un caz la altul. Am întâlnit minori din Penitenciarul 10, care vorbeau că nici nu și-au cunoscut avocatul până a ajunge în sala de judecată. De asemenea, spuneau că nici nu au știut că ar putea beneficia de acest serviciu gratuit, iar părinții deja au angajat un avocat contra plată. Am întâlnit copii în izolatoarele de urmărire penală care aveau deja o sentință și urmau să fie transferați pentru ispășirea pedepsei în Penitenciarul 10 și ei nici nu știau pentru ce și pentru câți ani vor pleca”, menționează Maia Bănărescu.

Potrivit ei, acest lucru indică asupra calității actului de justiție, iar responsabili de rezultate sunt toți, inclusiv judecătorii, avocații și societatea, care trebuie să se implice mai activ în denunțarea cazurilor de presupusă injustiție sau să avertizeze atunci când nu se ia atitudine într-un caz de abuza sau violență domestică.

Interviul cu tema „Respectarea drepturilor omului în Republica Moldova - Injustiție în cazuri cu puternic impact emoțional: abuz, violență, tortură” a fost realizat de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor relevante de presupusă injustiție” Varianta video a interviului poate fi văzută aici.