De la 1 martie în vânzare vom găsi doar sare iodată
https://www.ipn.md/index.php/ro/de-la-1-martie-in-vanzare-vom-gasi-doar-sare-7967_963648.html
Începând cu 1 martie, Guvernul intenţionează să permită importarea şi plasarea pe piaţă doar a sării iodate. De la aceeaşi dată, în industria alimentară ar urma să fie utilizată cu prioritate doar sarea iodată, urmând ca din anul 2009 aceasta să fie utilizată în toate ramurile industriei alimentare.
Sarea iodată importată va trebui să fie preambalată ermetic în ambalaje de polietilenă sau polipropilenă şi etichetată conform actelor normative în vigoare. Aceste acţiuni fac parte dintr-un Program naţional de eradicare a tulburărilor prin deficit de iod, până în anul 2010.
Datele Guvernului atestă că toată sarea utilizată în R. Moldova provine din import, fiind adusă în cea mai mare parte din Ucraina. Sub pretextul asigurării necesităţilor industriei alimentare în sare neiodată, aceasta este importată şi comercializată nu numai întreprinderilor din industria alimentară, dar şi populaţiei. Totodată, în nota informativă a Guvernului se specifică că rezultatele cercetărilor efectuate în ţări cu tradiţii de preparare a conservelor, denotă că sarea iodată nu influenţează mirosul, culoarea şi componenţa acestora.
Potrivit autorităţilor, în R. Moldova continuă să crească deficienţa iodului în raţia alimentară din cauza mediului geografic natural sărac în iod, dar şi din cauza alimentaţiei iraţionale. Carenţa de iod afectează creierul, care are drept urmare retardul mintal, guşa, diverse afecţiuni neurologice şi incapacităţi.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, RM este o ţară cu un nivel mediu al tulburărilor prin deficit de iod. Cu toate acestea, autorităţile consideră că situaţia necesită o atenţie deosebită, deoarece peste 37% din copii de 8-10 ani prezintă forme vizibile sau palpabile de guşă. Statisticile arată că 90% din consecinţele carenţei de iod rămân ascunse, acestea manifestându-se prin avorturi spontane şi naşteri premature, diverse anomalii congenitale, mortalitate perinatală şi infantilă majoră, cretinism congenital neurologic, retard în dezvoltarea fizică şi mintală, capacităţi cognitive reduse.
Se estimează că, din cei cca 40 mii de nou-născuţi în RM în fiecare an, cca 14,8 mii vin pe lume cu un handicap intelectual ireversibil.
Guvernul deja estimează că, prin contracararea deficienţei de iod, va obţine pe viitor un beneficiu anual de circa 6 mil. USD.