logo

De ce Republica Moldova are novoie de o Grădină Botanică de tip european?


https://www.ipn.md/index.php/ro/de-ce-republica-moldova-are-novoie-de-o-gradina-botanica-de-tip-european-7542_1065258.html

CONFERINŢA DE PRESĂ CU TEMA: „DE CE REPUBLICA MOLDOVA ARE NEVOIE DE O GRĂDINĂ BOTANICĂ DE TIP EUROPEAN”; 25 august 2014

În contextul semnării acordului de asociere cu U.E. a R.M., şi a semnării de către Preşedintele AŞM, Academicianul Gheorghe Duca a Acordului de Asociere la Programul European pentru cercetare-inovare Orizont 2020 (1 iulie 2014), Grădina Botanică are menirea de a adera la Conceptul European, ca Instituţie de cercetare care promovează alinierea la aceste valori.

Reieşind din tematica conferinţei de astăzi accentuam sporirea rolului Grădinii Botanice (Institut) a AŞM, în promovarea strategiei naţionale de dezvoltare durabilă prin următoarele domenii şi compartimente:

CULTURĂ ŞI TURISM

Grădina Botanică prin tot ceea ce a acumulat de-a lungul timpului (colecţii de plante, bibliotecă, herbar, etc.) reprezintă pentru umanitate o zestre ştiinţifică şi culturală deosebit de valoroasă. În acest context are responsabilitatea de a păstra, îmbogăţi şi transmite această capodoperă generaţiilor viitoare.

Pentru aceasta trebuie sa facem cunoscut:
1. Patrimoniul de care dispunem;
2. Valoarea turistică şi recreativă prin integrarea grădinii în circuitul turistic naţional şi internaţional;
3. Integrarea activă a grădinii în viaţa socială şi culturală a municipiului Chişinău şi a Republicii Moldova;
4. Implicarea prin organizarea diferitor evenimente şi manifestări cultural-ştiinţifice. Contribuirea la crearea unui nou ”coridor cultural”, în colaborare cu Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală, alte instituţii, birouri turistice etc.;
5. Cooptarea ambasadelor şi a reprezentanţilor misiunilor diplomatice în realizarea proiectelor comune (grădini englezeşti, franceze, japoneze, arta topiară etc.).

EDUCAŢIE, ÎNVĂŢĂMÂNT ŞI INFORMARE

G.B. joacă un rol deosebit de semnificativ în a demonstra că plantele sunt de o importanţă fundamentală pentru viaţa noastră zilnică şi că utilizarea lor durabilă este crucială pentru viitorul umanităţii.

De altfel Educaţia Ecologică este o cerinţă imperativă, inclusă în toate strategiile şi convenţiile internaţionale majore privind atitudinea şi respectul faţă de natură spre formarea conceptului de conservare a plantelor.

Concomitent este necesar crearea unui Centru de Informare Ecologică care va elabora programe de educaţie şi mediu pentru profesori şi elevi, publicaţii cu tematici ecologice, organizarea diferitor evenimente dedicate mediului înconjurător;
Prin prisma acestei abordări grădina botanică trebuie:

Să se dezvolte ca centru de educaţie pentru mediu;
1. Să ne promovăm la nivelul învăţământului preuniversitar ca centru de educaţie pentru elevi;
2. Să reprezinte o resursă prioritară pentru învăţământul superior;
3. Să ofere publicului larg informaţii despre lumea plantelor, folosind cele mai variate modalităţi;

ŞTIINŢĂ ŞI HORTICULTURĂ

Implicarea Grădinii Botanice în aceste domenii presupune dezvoltarea instituţiei ca centru de cercetare ştiinţifică europeană, centru de formare a tinerilor taxonomişti, a specialiştilor în horticultură, a cercetătorilor capabili să abordeze probleme de utilizare durabilă a resurselor.

Pentru aceasta trebuie sa consolidăm eforturile în ceea ce priveşte:
1. Crearea Grădinii Botanice cu Statut Naţional la nivel înalt ştiinţific şi arhitectural-peisajer;
2. Coordonarea Creării grădinilor botanice universitare din mun. Bălţi şi Cahul;
3. Continuarea elaborării bazelor ştiinţifice de înverzire a oraşelor şi satelor republicii;
4. Grădina va avea o contribuţie unică la rezolvarea problemelor ecologice actuale prin integrarea activităţilor de cercetare teoretică, soluţii aplicate şi elaborarea măsurilor de management adaptativ, pentru a salva comunităţile individuale de specii.

CONSERVAREA BIODIVERSITĂŢII

Grădina Botanică poate contribui efectiv la conservarea diversităţii plantelor la scară Europeană prin cunoaşterea instrumentelor internaţionale (convenţii, organizaţii internaţionale, etc.) care jalonează strategia europeană a conservării biodiversităţii cât şi a legislaţiei naţionale. Pe baza acestui fundament conceptual se pot aborda ulterior în mod eficient şi adecvat problemele conservării in situ şi ex situ.

REŢELE DE COLABORARE

Necesitatea colaborării este o premiză a eficientizării activităţilor realizate a grădinii botanice, devenind un imperativ prin înfiinţarea reţelelor de nivel naţional şi internaţional.

CONSTRUCŢIE INSTITUŢIONALĂ

Prin a atinge obiectivele prezentate anterior şi incluse în planul de acţiune al Grădinii Botanice ca fiind prioritare şi obligatorii trebuie sa-şi reevalueze capacităţile.
1. Prin organizarea activităţii de perfecţionare a personalului pe probleme de management, tehnologia informaţiei, educaţie ecologică, conservarea biodiversităţii;
2. Reorganizarea bazelor de date conform standardelor internaţionale;
3. Asigurarea unui sistem eficient de documentare.

În încheiere

Menirea Grădinii Botanice şi a prezentului comunicat poate fi îndeplinit numai în cazul în care dispune de siguranţă financiară. Grădina va creşte veniturile anuale pentru a satisface creşterile anuale de cheltuieli prin diversificarea surselor de venit. De exemplu, extinderea şi crearea de noi iniţiative de afaceri, parteneriate strategice cu companii, agenţii publice.

La sugestia Preşedintelui AŞM, Academicianul Gheorghe Duca urmează a se crea centre de realizare a materialului săditor rezultat în baza efectuării experienţelor de către colaboratorii ştiinţifici, uleiuri volatile, ceaiuri, etc.

Ion Roşca, doctor în biologie