logo

De ce Moldova are mai puține valuri pandemice și ce e de făcut? Op-ED de Ala Tocarciuc


https://www.ipn.md/index.php/ro/de-ce-moldova-are-mai-putine-valuri-pandemice-si-7978_1080691.html

„Numai de noi depinde cum o să ieșim din valul trei al acestei pandemii. Ne trebuie puterea de a decide și voința de a executa propriile decizii. Prioritar, însă, ar trebui să fie salvarea vieților umane!..”
---


Pandemia în Moldova are o nuanță deosebită, determinată în mare măsură de abordările autentice locale. În timp ce toată lumea se clatină pe valul trei pandemic, noi ne ridicăm rapid doar pe valul doi.

O să vă întrebați de ce noi avem doar două valuri?

Noi, ca și toată lumea, am fi fost acum pe valul trei. Doar că atunci, când noi încercam să ieșim din valul unu, a venit timpul alegerilor prezidențiale. Alegerile nu au permis Moldovei să iasă din primul val pandemic, ci invers, noi toți am intrat în forță din primul val direct în al doilea. Aceste două valuri suprapuse au generat un număr mare de îmbolnăviri în noiembrie-decembrie 2020.

În ianuarie, după vacanțele de sărbători, asociate de o semi-izolare relativă, numărul de îmbolnăviri a început să scadă încet. Toată lumea ieșea din valul doi. Noi, în Moldova, ieșeam din valul unu. Bucuria, însă, nu a durat foarte mult.

În februarie numărul de îmbolnăviri a început să crească din nou. A crescut tot ce putea crește: și numărul testelor pozitive, și rata de pozitivitate, și numărul celor bolnavi, și durata bolii.

Ipoteza, care a dominat pe parcursul ultimului an, dacă testăm mai mult – o să avem mai multe cazuri, a fost confirmată în sfârșit și în practică. Daca făceam 6000 de teste – aveam peste 2000 de cazuri noi. Dacă făceam 3000 de teste – aveam 1000 de cazuri noi.

A crescut rapid și numărul deceselor. Numărul deceselor zilnice la sfârșitul lunii martie este practic dublu față de numărul deceselor de la începutul lunii.

A mai apărut, însă, și ceva nou în acest val. În condițiile, când numărul testelor variază, numărul cazurilor noi variază, numărul celor în stare gravă rămâne unul constant. După cifra cazurilor grave se poate de estimat numărul de cazuri active în populația generală. Este o cifră alarmantă!

Medicii sunt epuizați și fizic, și moral, elevii învață on-line, afacerile sunt la limită de faliment, politicienii merg pe agenda lor, oboseala pandemică domină peste tot.

Cum și când o să trecem de acest val pandemic?

Dacă e să privim la caracteristicile primelor două valuri în Moldova și luăm în calcul suprapunerea lor, determinată de alegerile prezidențiale, apoi putem prezice, că și valul trei se va suprapune cu valul patru, din cauza alegerilor parlamentare anticipate, care se vor să fie desfășurate în iunie-iulie 2021.

Durata primelor două valuri suprapuse a fost aproximativ de 7 luni, valul început la Duminica Mare în iunie a pornit în jos către Crăciun. Valul curent a început odată cu primăvara și, dacă facem alegeri, estimativ se va sfârși prin octombrie.

Dacă privim retrospectiv la tot ce am făcut noi în primul val, observăm ușor că am lărgit numărul de paturi spitalicești, am dotat unele din ele cu echipamente pentru oxigenare, am crescut capacitățile de testare, și cam atât. Asta din punct de vedere tehnic.

Conceptual, am ajustat protocoalele clinice de tratament, și tot cam atât. Nu am avut capacitate necesară pentru a face supravegherea epidemiologică a persoanelor contacte de primul nivel, nu am făcut testarea și izolarea lor ulterioară.

Am pierdut mult, însă, din potențial uman, inclusiv în sistemul de sănătate. Am pierdut mulți specialiști calificați fără a avea rezerve de suplinire imediată.

Evaluarea situației și circumstanțele noi ne spun clar că este nevoie de o schimbare de tactici.

La momentul actual noi facem exact ceia ce am făcut în primul val. Nimic nu este schimbat în tactici, deși se cer schimbări, în mare parte determinate de particularitățile virusului.

Virusul actual nu este ca și virusul din primul val. Se spune că avem aici tulpina britanică confirmată. Nu se confirmă alte tulpini încă. Tot ce vedem noi este o clinică nouă a bolii. Pacienții nu fac febră mare, analizele aparent sunt bune. După două săptămâni de boală apar pneumonii severe și evoluția lor este mult mai complicată.

Numărul bolnavilor crește necontenit și va crește în continuare.

Nu ajung paturi în spitale. Deschiderea paturilor noi pentru bolnavii de COVID-19 nu poate fi executată la infinit. Acum un an, capacitatea maximă în țară era de 2000 de paturi. Actualmente avem reprofilate peste 4500 paturi în toată țara și asta nu acoperă toate necesitățile curente.

Nu ajung medici și asistente medicale. Dacă inițial erau norme de a avea un medic la 5-6 pacienți, acum avem un medic la 50-60 pacienți. Calitatea asistenței medicale scade în progresie geometrică în așa condiții.

Capacitățile tehnice pentru serviciile de laborator, radiologie, sunt la fel limitate și de factorul tehnic, și de factorul uman.

Noi suntem deja în Postul Mare sau Postul Paștelui, o perioadă cu multe tradiții religioase importante și cu anumite impedimente în asigurarea procesului de supraveghere epidemiologică. Această perioadă va dura cel puțin încă 6 săptămâni și va determina evoluția valului trei.

Noi nu reușim să ieșim din valul trei la sfârșit de mai, ca să se poată petrece o campanie electorală calitativă. Campania electorală va începe în forță exact atunci, când noi o să fim în mijlocul valului trei.

Imaginați-vă acum, o mulțime de echipe formate de peste douăzeci de partide, care circulă din sat în sat, comunicând cu zeci de oameni, purtând cu ei tulpinile noi de virus. O să le aducă fără a le cunoaște, o să le lase neintenționat, o să le încrucișeze uneori chiar, și o să le poarte cu ei.

Parcă aud voci, care zic: uite și România a făcut alegeri în 2020, și Ucraina a făcut alegeri, și alte țări au făcut alegeri, și totul a fost bine. Da, sunt de acord, ei au făcut alegeri exact ca și noi, în perioade, când circulau alte tulpini. Acum circulă alte tulpini, mult mai contagioase, mult mai agresive, și punctul lor de start este de la o populație mult mai largă. Dacă cu virusul vechi de la 5 pacienți la 1000 de pacienți ajungeai în 3 luni, acum de la 5 pacienți la 1000 de pacienți ajungi în o lună.

Pentru a lua decizii corecte privind tacticile noi, avem nevoie să privim la situația reală de aici, din interiorul frontierelor țării noastre. Putem analiza evoluțiile țărilor vecine și a țărilor care au intrat mai devreme ca noi în valul trei. Toate aceste analize o să ne ofere numai preziceri.

Schimbări reale o să ne ofere numai măsurile concrete, pe care noi o să le întreprindem.

Numai de noi depinde cum o să ieșim din valul trei al acestei pandemii. Ne trebuie puterea de a decide și voința de a executa propriile decizii. Prioritar, însă, ar trebui să fie salvarea vieților umane!