De ce a trebuit „muşcat” ambasadorul UE în Moldova Dirk Schuebel?
https://www.ipn.md/index.php/ro/de-ce-a-trebuit-muscat-ambasadorul-ue-in-moldova-dirk-7965_990781.html
[Analiză-întrebare Info-Prim Neo]
Ieri, 9 iunie, un organ de presă a publicat o ştire cu referire la o declaraţie a prim-ministrului Vlad Filat care, la rândul său, se referea la o declaraţie a şefului Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel. Premierul se arăta nemulţumit de limbajul, după părerea lui, nu tocmai diplomatic, folosit de diplomatul european pentru a caracteriza relaţiile dintre UE şi Republica Moldova. „S-a terminat luna de miere, acum am devenit un cuplu real şi a venit timpul să lucrăm împreună, să trăim împreună şi să venim cu aceleaşi mesaje şi cu aceleaşi fapte”, a spus, la 26 mai, diplomatul european apreciind Raportul de ţară pentru Moldova cu privire la realizările înregistrate în anul 2010 {(vezi contextul în care a fost făcută declaraţia respectivă)}. Peste mai multe zile, Vlad Filat îi dădea replica în cadrul programului „Moldova în direct” de la Moldova 1. A fost o replică adresată, fără ocolişuri, unei anumite persoane „chiar dacă are statut de ambasador”. „Nu-i chiar diplomatic limbajul pe care îl foloseşte Dl. Schuebel. Noi nu acţionăm în baza aşteptărilor cuiva, chiar dacă au statut de ambasadori. Avem un plan de acţiuni cu UE – pe el ne concentrăm. Noi respectăm toţi termenii, iar asta se vede în documente”, a declarat Filat. Reluarea, fără un temei vizibil, a acestei teme pe parcurs de mai mult de două săptămâni, trezeşte mai multe semne de întrebare. Iată o parte dintre ele:
- De ce a trebuit „muşcat” de mai multe ori şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, pentru o declaraţie făcută acum două săptămâni şi ceva?
- A supărat ea atât de tare pe cineva în Republica Moldova, încât nu poate fi iertată?
- A fost, într-adevăr „nu chiar diplomatic” mesajul formulat de Dirk Schuebel?
- A fost mai diplomatică reacţia prim-ministrului la formula diplomatului european?
- A fost mesajul lansat de premier adresat doar ambasadorului Schuebel sau s-a contat că el va ajunge şi la superiorii acestuia de la Bruxelles?
- S-a ştiut în timpul lansării acestor replici că Dirk Schuebel nu este de mai multe zile în Moldova şi se va întoarce peste alte mai multe zile?
- S-a ştiut că, probabil, nu este nici la Bruxelles?
- S-a contat că în această perioadă ambasadorul Schuebel nu poate răspunde la replici în Moldova şi nu poate da explicaţii superiorilor săi din Bruxelles?
- Denotă acest schimb de fraze o anumită schimbare în relaţiile UE – Republica Moldova?
- Poate fi legată această eventuală schimbare de rezultatele alegerilor locale în Republica Moldova, în special, în municipiul Chişinău?
- A găsit cineva în Republica Moldova sau peste hotare diplomatice formulele pe care şi le-a permis Vladimir Voronin, pe perioada aflării la putere, la adresa unor diplomaţi străini şi organisme internaţionale importante, dintre care cea mai „gingaşă” a fost pentru organismele financiare internaţionale, gen, „a umbla ca ţachii după marcovcă”?
- Supărările din cadrul Alianţei de guvernământ din Republica Moldova şi formele ei de manifestare au început să se aplice şi în raport cu partenerii strategici ai Republicii Moldova şi/sau reprezentanţii acestora?
- A fost cooptat cumva Dirk Schuebel în Alianţa pentru Integrare Europeană aflată la guvernare de doi ani în Republica Moldova?
- Cât de comod se vor simţi de acum încolo ceilalţi ambasadori acreditaţi în Republica Moldova şi ce rapoarte vor trimite ei acasă despre comoditatea pe care le-o oferă această ţară?
- Va lăsa Uniunea Europeană şi alţi parteneri strategici ai Republicii Moldova fără replică replica nediplomatică la adresa unui diplomat european?
- Mai sunt şi alte întrebări de pus?
[Valeriu Vasilică, Info-Prim Neo]