logo

De 8 martie, politicienii trebuie să felicite femeile cu acţiuni concrete, ONG-uri


https://www.ipn.md/index.php/ro/de-8-martie-politicienii-trebuie-sa-felicite-femeile-cu-actiuni-concrete-ong-uri-7967_1018788.html

Mai multe ONG-uri din domeniul promovării şanselor egale pentru femei şi bărbaţi susţin că, de 8 martie, politicienii trebuie să felicite femeile din Moldova cu acţiuni şi proiecte de legi care ar asigura egalitatea de gen şi un trai mai bun pentru femei, nu cu flori, aşa cum obişnuiesc. ONG-iştii vor organiza duminică un marş cu genericul: „Feminismul Te Iubeşte”, cu scopul de a informa locuitorii capitalei despre ce este feminismul şi care sunt curentele sale de dezvoltare.

Directorul executiv al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Alexei Buzu, a declarat vineri, 6 martie, la o conferinţă de presă la IPN, că la şedinţa Parlamentului din 5 martie am asistat la un moment jenant şi patetic cu iz sovietic, deputaţii declarând banalităţi verbale şi oferind flori colegelor lor. Alexei Buzu a menţionat că, de fapt, sărbătoarea de 8 martie reprezintă lupta pentru drepturile femeilor – dreptul la vot, dreptul la condiţii de muncă decentă etc. „Această zi nu este o zi de naştere a femeilor din Moldova. Nu cred că este atât de oportun să li se dea femeilor flori, dulciuri. Este o zi cu precădere în care politicienii trebuie să tragă o linie şi să vadă ce s-a realizat pentru ca în Republica Moldova să avem o egalitate veridică între femei şi bărbaţi. Cu părere de rău, acest lucru nu s-a întâmplat, iar liderii politici nu au venit cu angajamente ferme”, a notat Alexei Buzu.

Daniela Misail-Nichitin, preşedintele Centrului Internaţional „La Strada”, a declarat că femeile nu aşteaptă de la politicieni dulciuri şi flori, dar acţiuni concrete – cum ar fi votul pentru protecţia victimelor violenţei în familie. Se cere îmbunătăţirea legislaţiei, prin introducerea posibilităţii de emitere în regim de urgenţă a ordonanţei de protecţie de către poliţie şi stabilirea modalităţii de compensare pentru victimele violenţei domestice. La fel, se solicită semnarea şi ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, dar şi multe alte acţiuni.

Preşedintele Fundaţiei Est-Europene, Sorin Mereacre, a spus că, împreună cu mai mulţi colegi din societatea civilă, au solicitat liderilor politici să adopte un set de acte legislative care ar asigura cu adevărat şanse egale pentru femei şi bărbaţi, atât în politică, cât şi în alte domenii. Sorin Mereacre s-a referit la proiectele de lege cu privire la cota de reprezentare pe criterii de gen şi introducerea concediului paternal. Societatea civilă solicită adoptarea în lectură finală a modificărilor operate pentru introducerea concediului paternal, care să prevadă un concediu de 14 zile pentru taţi, în primele 100 de zile de la naşterea copilului, achitat din fonduri publice.

Olga Şuleanschi, coordonator de programe la Centrul pentru Educaţie Antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri, a declarat că politicienii continuă să vină cu banale felicitări, în condiţiile în care femeile din antreprenoriat se confruntă cu un şir de probleme în dezvoltarea unei afaceri. ONG-iştii propun un set de solicitări, printre care aprobarea unui program de dezvoltarea a antreprenoriatului feminin şi să fie instituit un produs de garantare în ceea ce ţine de oferirea creditelor pentru femeile de afaceri.

Victoria Apostol, reprezentanta Centrului de Resurse pentru Drepturile Omul, a declarat că politicienii continuă să ofere flori, mărţişoare şi dulciuri, dar mesajul acesta se „traduce” astfel: „Staţi acolo unde staţi, în banca voastră, dragi femei! Nu îndrăzniţi să vorbiţi, adică continuaţi să tăceţi, iar noi vom fi în continuare la guvernare şi vom întreprinde ceea ce vrem noi”, a notat tânăra.

Duminică, la marşul „Feminismul Te Iubeşte”, locuitorii capitalei vor fi informaţi despre ce este feminismul şi care sunt curentele de dezvoltare. Activiştii vor porni de la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi vor mărşălui până în scuarul Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu”.