logo

Daniela Morari: Conferința interguvernamentală de la Luxemburg are un puternic mesaj politic


https://www.ipn.md/index.php/ro/daniela-morari-conferinta-interguvernamentala-de-la-luxemburg-are-un-7965_1105326.html

Conferința interguvernamentală UE-Republica Moldova, care va avea loc la 25 iunie, la Luxemburg, pune bazele lansării oficiale a negocierilor de aderare. Evenimentul are o semnificație legală, juridică, dar și un puternic impact politic. Declarațiile aparțin șefei Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari. Potrivit ambasadoarei, în procesul de screening a legislației, Republica Moldova a beneficiat de asistență din partea Albaniei și Macedoniei de Nord, reușind realizarea acestui exercițiu în doar câteva luni, notează IPN.

La 25 iunie, la Luxemburg, va avea loc prima conferință interguvernamentală UE-Republica Moldova în cadrul căreia va fi prezentat cadrul de negocieri. Evenimentul va avea loc pe perioada mandatului președinției belgiene, întrucât de la 1 iulie Ungaria va prelua șefia rotativă a Uniunii Europene. Șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari, spune că evenimentul are un puternic mesaj juridic și politic.

„Conferința interguvernamentală este prima reuniune în care părțile, Uniunea Europeană, pe de o parte, și Republica Moldova, de cealaltă parte, convin asupra cadrului de negociere și stabilesc pașii care urmează în acest sens. Conferința interguvernamentală este interfața, reuniunea oficială de lansare a negocierilor de aderare. În Republica Moldova a fost semnat decretul și a fost stabilită echipa de negociatori. Deci, toate formalitățile, de ambele părți, sunt finalizate și oficial comunicate. Este o practică clasică, pe care au urmat-o toate statele care au avut negocieri de aderare cu UE. Este un pas cu o semnificație atât legală, cât și cu un puternic mesaj politic”, a spus ambasadoarea Daniela Morari în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.

Potrivit ambasadoarei, Republica Moldova a finalizat deja prima etapă a screening-ului explicativ, iar în acest proces a beneficiat de ajutorul Albaniei și Macedoniei de Nord, state care au început negocierile de aderare în anul 2022.

„Conferința interguvernamentală ne permite să trecem la următorul pas, care este sreening-ul bilateral sau evaluarea legislației. Această procedură deja a început și a fost împărțită în două etape, screening-ul explicativ, atunci când Comisia Europeană a explicat capitol cu capitol care sunt standardele, normele, directivele, la care Republica Moldova trebuie să se racordeze. Noi am făcut deja acest exercițiu din luna februarie până în luna mai. Am beneficiat de deschiderea și generozitatea Albaniei și Macedoniei de Nord care ne-a împărtășit din sesiunile pe care le-au avut ei, fapt ce ne-a salvat foarte mult. În cazul lor, acest exercițiu a durat aproape un an, noi am reușit să-l facem în câteva luni. Acum avem o înțelegere despre ceea ce se așteaptă de la noi. În următoarea fază este deja rândul Republicii Moldova să explice „în oglindă”, unde exact suntem cu legislația națională. Ulterior vor începe discuțiile pe clustere și capitolele de aderare pe care fiecare cluster le include”, a mai spus șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană.

Ieri, președinta Maia Sandu a semnat Decretul prin care au fost inițiate negocierile de aderare și a fost desemnată Cristina Gherasimov, Viceprim-ministră pentru Integrare Europeană, în calitate de negociator-șef din partea Republicii Moldova.