Premierul Republicii Moldova a avut un mesaj ferm la Kiev prin care a condamnat agresiunea militară rusă și a menționat că Crimeea este Ucraina. O spune purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, după ce delegația Republicii Moldova s-a întors din Ucraina, de la Summit-ul Platforma Crimeea, notează IPN.
La 23 august, la Kiev, premierul Dorin Recean a participat la Summitul Platforma Crimeea. Șeful Executivului a fost însoțit în Ucraina de Vladimir Bolea, Victor Parlicov, Andrei Spînu și Ruslan Bolbocean. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, în urma întrevederilor cu oficialii ucraineni a fost convenită urgentarea construcției podului Cosăuți-Iampil pentru a facilita accesul transportatorilor din ambele state.
„Motivul principal al vizitei a fost reprezentarea Republicii Moldova la cea de-a treia ediție a Summit-ului Platforma Crimeea, care s-a desfășurat în capitala ucraineană și unde șeful Executivului a spus foarte clar că Crimeea este Ucraina. Premierul a menționat clar să Rusia acționează ca un stat agresor, și trebuie să aibă loc eliberarea completă și necondiționată a Ucrainei. În urma întrevederilor cu oficialii ucraineni, la capitolul infrastructură a fost convenită accelerarea construcției podurilor dintre cele două țări, în primul rând, este vorba despre podul Cosăuți – Iampil. Atât Guvernul Republicii Moldova, cât și cel al Ucrainei au finalizat procedurile interne ca să avem un nou pod pentru a ajuta transportatorii noștri să beneficieze de mai multă conectivitate”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.
Aflată la Kiev, delegația Republicii Moldova a convenit cu partea ucraineană și conjugarea eforturilor în vederea identificării celor mai optime mecanisme pentru facilitarea tranzitului de cereale către piețele internaționale. Expertul în securitate, Andrei Curarău, spune că Republica Moldova trebuie să ajute Ucraina să-și transporte cerealele, pentru a nu admite sufocarea economiei ucrainene.
„Pentru noi integrarea europeană este un proces legat eminamente de Ucraina. De aceea nu este în interesul nostru să lovim dur în economia ucraineană. Nu putem compara sub nicio formă volumul de export al Ucrainei cu capacitatea de absorbție a Republicii Moldova. Înainte de a lua o decizie, trebuie să ne gândim ce avem de câștigat la nivel diplomatic. Trebuie să avem o politică flexibilă pentru că altfel impactul pe care l-am putea avea în procesul de integrare, de inițiere a negocierilor de aderare, poate fi mult mai dureros decât ceea ce înseamnă prejudiciu în economie în legătură cu importul de grâne”, a spus expertul în securitate Andrei Curarău.
De asemenea, la Kiev, pe dimensiunea energetică, s-a convenit creșterea capacității de import a energiei în Ucraina-Republica Moldova din sistemul european ENTSO-E, de la 1200 MW până la 2000 MW.