logo

Daniel Ioniță: Soluția în formatul 5+2 trebuie să fie una negociată diplomatic


https://www.ipn.md/index.php/ro/daniel-ionita-solutia-in-formatul-52-trebuie-sa-7965_1066703.html

Soluția care trebuie găsită în formatul 5+2, din punctul de vedere al României, nu poate fi decât o soluție care este una obligatoriu negociată diplomatic și este una care să răspundă în egală măsură părților implicate. Declarația aparține ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. Potrivit diplomatului, România nu face parte nemijlocit din acest format 5+2, dar implicit este prezentă, transmite IPN.

„Uniunea Europeană când vorbește despre această chestiune, vorbește inclusiv în numele României și a altor state europene, OSCE-ul când este acolo și noi suntem parte a OSCE. Totodată, România este un stat vecin și cel mai direct interesat vecin de securitate, stabilitate și de o soluție care să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor”, a declarat ambasadorul în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

De asemenea, diplomatul a menționat că România crede cu tărie în viitorul european al Republicii Moldova și știe că acest viitor nu este posibil fără o reformare substanțială a statului și fără o întărire a capacității instituționale din Republica Moldova de a face față diverselor provocări interne și externe. „Pentru asta, România are mai multe instrumente de acțiune în Republica Moldova. Cel mai important instrument este dat de Parteneriatul Strategic pentru susținerea integrării europene a Republicii Moldova care a fost semnat acum nouă ani și care pentru noi reprezintă „Biblia” acțiunilor noastre externe”, a notat Daniel Ioniță.

Despre vizita prim-ministrei Maia Sandu la București, Daniel Ioniță spune că a fost una „full option”, adică tot ce este important sub aspect de contacte politice s-a putut realiza. „Vom rămâne în continuare acei avocați extrem de activi în ce privește susținerea obiectivelor Republicii Moldova la nivelul autorităților de la Bruxelles sau în străinătate”, a afirmat diplomatul.

De asemenea, ambasadorul a menționat că prelungirea autostrăzii Unirea până la Chișinău și construirea unui pot peste Prut în zona orașului Ungheni nu sunt proiecte fanteziste, dar sunt de durată. „Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece și să spunem că am fost la București, am discutat și mâine o să înceapă muncitorii să pună pilonii pentru construcția autostrăzii Unirii”, a menționat Daniel Ioniță. Potrivit lui, este firesc să legi Europa de Republica Moldova prin România.