Dan Russel: „Scopul primordial ar trebui să fie îmbunătăţirea vieţii celor care trăiesc între graniţele recunoscute internaţional ale Moldovei”
https://www.ipn.md/index.php/ro/dan-russel-scopul-primordial-ar-trebui-sa-fie-imbunatatirea-vietii-7965_979004.html
Scopul primordial la etapa dată pentru soluţionarea conflictului transnistrean ar trebui să fie îmbunătăţirea vieţii oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, a declarat Dan Russell, asistent adjunct al secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi euro-asiatice, pentru Radio Europa Liberă, citat de Info-Prim Neo.
Întrebat despre progresele care pot fi obţinute în reglementarea conflictului odată cu instalarea noii guvernări la Chişinău, oficialul american a spus că „ar trebui sa fim foarte realişti din acest punct de vedere. Este un conflict care durează de mai mult de doua decenii. Daca ar fi fost uşor de rezolvat, demult ar fi fost rezolvat. Cred ca noul guvern a dat un imbold nou acestui proces şi noi continuăm sa susţinem formatul de negocieri şi pledăm pentru reluarea formatului 5+2. Eu cred că ar trebui să vedem ce se va întâmpla. Dar la momentul dat scopul primordial ar trebui să fie să îmbunătăţim vieţile oamenilor care trăiesc între graniţele recunoscute internaţional ale Moldovei”.
În altă ordine de idei, Dan Russel s-a pronunţat împotriva politicilor axate pe „sferele de influenţă”. Potrivit lui, SUA „nu au aşa-zise „sfere de influenţă”, nu vor să aibă „sfere de influenţă”. Noi respingem această noţiune. Noi continuăm să susţinem independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei. Noi credem că oamenii şi ţările au dreptul să îşi aleagă liderii săi. Să aibă graniţe foarte securizate. Şi să aibă o politică externă pe care Moldova şi-o doreşte. Aceasta este şi alegerea oamenilor şi a liderilor din Moldova. Noi trebuie doar să ne asigurăm că stăm alături şi susţinem această alegere”.
El consideră că, în acest sens, lumea modernă s-a schimbat şi necesită o nouă abordare, inclusiv în relaţiile moldo-ruse. „Cred că a împărţi lumea în sfere de influentă este o abordare foarte învechită în relaţiile internaţionale. Eu cred ca s-au schimbat foarte multe lucruri. Vreau sa va spun chiar, uitaţi-vă la Rusia. Rusia nu mai este URSS. Actualmente, ea este o interconexiune şi o interdependenţă foarte mare – economică şi din alte puncte de vedere care nu au mai fost până acum”.
Asistentul adjunct al secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi euro-asiatice, s-a aflat la Chişinău în ziua de joi, 19 noiembrie, pe parcursul căreia a avut întâlniri cu Preşedintele interimar al R. Moldova, cu primul ministru, cu ministrul Afacerilor Externe, cu liderii partidelor politice, cu reprezentanţi ai societăţii civile.
Noua administraţie de la Chişinău a declarat în mai multe rânduri că va rezolva conflictul transnistrean “cu multă răbdare, făcând malul drept al Nistrului atractiv pentru locuitorii de pe malul stâng, odată ce R. Moldova va avansa pe calea integrării europene, a democraţiei şi prosperităţii”.