logo

Dacian Cioloș: Mă aștept la o evaluare pozitivă din partea Comisiei Europene


https://www.ipn.md/index.php/ro/dacian-ciolos-ma-astept-la-o-evaluare-pozitiva-din-7965_1099834.html

Parlamentul European va vota o rezoluție privind începerea negocierilor de aderare UE-Republica Moldova. O spune liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș. Potrivit ex-premierului României, deși Parlamentul European nu are un rol instituțional în luarea deciziei privind începerea negocierilor de aderare, semnalul politic pe care-l transmite acesta statelor membre este foarte important. Dacian Cioloș și-a exprimat speranța că evaluarea Comisiei Europene va fi una pozitivă, iar până la sfârșitul acestui an va avea loc procesul de deschidere a negocierilor UE-Republica Moldova, notează IPN.

În această săptămână, Parlamentul European ar urma să voteze o rezoluție privind evoluțiile din Republica Moldova și modul în care țara a reușit implementarea condiționalităților Comisiei Europene. Liderului grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, se arată convins că rezoluția va fi susținută de majoritatea eurodeputaților.

„N-am îndoieli că votul în Parlament va fi unul cu largă majoritate pentru a susține această rezoluție care este una pozitivă pentru Republica Moldova pentru că solicită statelor membre, Comisiei Europene, să deschisă negocierile de aderare până la sfârșitul anului. Rezoluția este importantă din punct de vedere politic. Pentru că dă un semnal politic din partea Parlamentului European, care este favorabil, în general, procesului de extindere a Uniunii Europene și în mod particular, este favorabil începerii negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Este o rezoluție care se concentrează pe pregătirea pentru aderare, celelalte subiecte adiacente, agresiunea Rusiei, situația din Ucraina, sunt tratate minimal, nu pentru că nu sunt importante, ci pentru că vrem să aducem în centrul atenției susținerea politică pentru începerea negocierilor de aderare. Este decizia statelor membre, în Consiliu, la recomandarea Comisiei Europene. Deci, Parlamentul European nu are un rol formal, instituțional, dar poziția politică a Parlamentului poate să conteze”, a spus ex-premierul României, Dacian Cioloș, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Dacian Cioloș a menționat că Republica Moldova a îndeplinit o mare parte din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene, însă spune că decizia privind începerea negocierilor de aderare este una politică, luată prin consens de liderii Consiliului European.

„Lucrurile au evoluat. Mă aștept la o evaluare pozitivă din partea Comisiei Europene care să dea posibilitatea statelor membre să ia această decizie de începere a negocierilor de aderare. Dar fiind o decizie politică, ne putem aștepta la orice. Deocamdată, Ungaria se poziționează împotriva deschiderii acestor negocieri cu Ucraina. Chiar dacă cele două țări, Ucraina și Republica Moldova ar trebuie să fie tratate după meritele fiecăreia, dar din punct de vedere politic, cred că va fi greu să se facă o separare a Ucrainei de Republica Moldova, chiar dacă Republica Moldova e ceva mai avansată decât Ucraina în privința reformelor făcute și îndeplinirea condiționalităților”, a mai spus liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European.

Dezbaterea rezoluției Parlamentului European privind bilanțul parcursului european al Republicii Moldova are loc astăzi, 3 octombrie, iar votul ar urma să aibă loc joi, 5 octombrie.