logo

Dacă politicienii nu au voinţă să combată corupţia, trebuie chemaţi specialişti străini, Vlad Gribincea


https://www.ipn.md/index.php/ro/daca-politicienii-nu-au-vointa-sa-combata-coruptia-trebuie-chemati-specialisti-s-7978_1017323.html

Partidele pro-europene, care negociază crearea majorităţii parlamentare, trebuie să-şi pună ca prioritate combaterea fenomenului corupţiei în ţară. Dacă politicienii nu au voinţa necesară pentru a lupta cu corupţia, atunci trebuie să invite în ţară specialişti străini. Această opinie a fost exprimată de către Vladislav Gribincea, reprezentant al 27 ONG-uri din domeniul justiţiei şi drepturilor omului, la dezbaterea cu tema: „Societatea şi clasa politică însuşesc nesatisfăcător caracterul public al negocierilor pentru crearea coaliţiei guvernamentale: motive, pericole, soluţii”, organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova. La dezbatere au participat reprezentanţii unui şir de platforme ale societăţii civile.

Vladislav Gribincea, referindu-se la caracterul secret al negocierilor privind constituirea majorităţii parlamentare, a spus că societatea civilă nu a solicita mult, doar să i se spună despre ce se discută. „Cred că votul din 30 noiembrie trebuie calificat simplu „aşa nu se mai poate”, căci dacă vor continua aşa, nu vor mai câştiga. Se cer măsuri urgente în reforma justiţiei, la fenomenul corupţie într-adevăr să fie toleranţă zero. Deşi s-a anunţat că e toleranţă zero la corupţie, directorul Centrului Naţional Anticorupţie a fost numit tot pe criterii politice. Combaterea corupţiei trebuie să fie, într-adevăr, o prioritate, dacă nu au voinţă, ar trebui aduşi specialişti din afară. Trebuie să conştientizăm că oamenii buni nu vin în aparatul de stat, deoarece rutina îi mănâncă”, a opinat reprezentantul platformei justiţie şi drepturile omului.

Expertul a adăugat că nu ar fi nimic de ascuns, dacă negociatorii ar discuta ca nişte gentilomi, despre interesele ţării, dar e grav, dacă ei discută altceva. „Întrebarea este ce negociază ei timp de 17 zile, nu cumva funcţii? Am văzut anterior tendinţele unui partid de a solicita funcţiile de la CNA, Curtea Supremă de Justiţie. Societatea civilă a solicitat ca aceste funcţii să nu fie negociabile. Politicienii trebuie să înţeleagă că atunci când partajează funcţiile ei îşi taie creanga de sub picioare. Convingerea noastră e că este necesară transparenţa, funcţiile în domeniile justiţie nu trebuie discutate, suntem de acord ca funcţiile politice să fie negociate. Dar observăm că ministrul de interne care a început reforma se retrage, ministrul justiţiei care la fel a început o reformă tot se retrage, au început speculaţii că şi ministrul educaţiei nu va mai fi în următorul guvern. Cred că ar trebui populaţia să fie anunţată ce se întâmplă.”, a spus Vladislav Gribincea

Dezbaterea cu tema: „Societatea şi clasa politică însuşesc nesatisfăcător caracterul public al negocierilor pentru crearea coaliţiei guvernamentale: motive, pericole, soluţii” este ediţia a XXXVI-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.