logo

Dacă Occidentul nu ajută Republica Moldova, există riscul unei enclave rusești între Ucraina și România, analist


https://www.ipn.md/index.php/ro/daca-occidentul-nu-ajuta-republica-moldova-exista-riscul-unei-7978_1093220.html

Analistul politic român, Bogdan Chirieac, spune că Rusia nu are nevoie de un conflict armat în Republica Moldova, stat sărac și vulnerabil, putând folosi alte pârghii pentru a prelua controlul asupra Chișinăului. Și acest lucru, în opinia sa, ar reprezenta un pericol major pentru România, NATO și Uniunea Europeană, transmite IPN cu referire la dcnews.ro.

Comentatorul a explicat de ce ajutorul financiar pe care România și Occidentul trebuie să-l acorde Basarabiei e unul esențial, iar vizita Maiei Sandu la București, din această săptămână, s-a axat pe solicitarea de ajutor. „Tot Occidentul e în primul rând ocupat cu Ucraina. Nimeni nu are suficient timp și atenție să se uite la Republica Moldova. Republica Moldova e sub atac hibrid rusesc, pe fondul problemelor reale cu care se confruntă această țară, cea mai săracă din Europa. Înțeleg că sunt 2 milioane în Republica Moldova și 800.000 de etnici ruși. Cetățenii moldoveni de etnie română, sunt la fel ca și cetățenii noștri, la muncă în Europa. Au cetățenie română, sunt recunoscuți de UE ca cetățeni români”, a declarat Chirieac în cadrul emisiunii „Deferiți mass-media”,

„Sigur că pentru Rusia e floare la ureche, nu să tragă cu tunul, că nu au de ce să o facă, dar cu puține fonduri, pentru că sărăcia e maximă în Moldova, să dea jos guvernul Maia Sandu. Au probleme mari, nu mai au de unde să ia curent, după ce rușii au bombardat stațiile de transformare din Ucraina, nu au de unde să ia gaz fiindcă conducta e blocată. (...) Pe acest fond a venit Maia Sandu să ceară României să vândă energie. SUA au prins apelul în mod corect și vor sprijini financiar Guvernul Maiei Sandu”, a mai menționat analistul român.

Potrivit lui, problema Occidentului acum e că dacă nu ajută Republica Moldova, există riscul unei enclave rusești între Ucraina și România.

„E ultimul lucru pe care îl dorim să se întâmple, în graniță cu România deci cu NATO și UE și cu foarte mulți cetățeni cu pașapoarte duble care se pot infiltra. Tot ce trebuie acum pentru Moldova e puțin sprijin financiar. Nu 1 miliard și jumătate de euro pe lună, cât primește Ucraina de la UE, dar niște bănuți. De exemplu, anul trecut România a avut un PIB de 243 de miliarde de dolari, iar Republica Moldova doar 7 miliarde. E tulburătoare cifra”, a conchis Chirieac.