logo

Dacă nu punem puncte de control pe Nistru, ne vom raporta agendei scrise la Moscova, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/daca-nu-punem-puncte-de-control-pe-nistru-ne-vom-7978_1006384.html

Cei de la guvernare înţeleg că instalarea punctelor de control pe Nistru pot incita spiritele şi trezi nemulţumiri, dar dacă ele nu vor fi puse, aceasta înseamnă că Moldova va fi sortită pentru totdeauna să meargă după o agendă scrisă la Tiraspol sau la Moscova. De această părere este expertul în problematica transnistreană Eduard Ţugui.

Solicitat de IPN, expertul a spus că Moldova nu va semna niciun acord cu UE dacă nu-şi va securiza frontiera. „Acum sau pui în aplicare nişte reforme mai îndrăzneţe, dar care pot duce la o finalitate, sau te laşi dus de o agendă a Tiraspolului sau a Taracliei, dar care în fond se scriu la Moscova”, a subliniat Eduard Ţugui, făcând referire la situaţia creată în Parlament în timpul şi după votarea proiectului de lege care prevede instalarea a 6 puncte de control de-a lungul Nistrului.

Expertul a spus că se poate de discutat cum ar putea influenţa amplasarea acestor puncte de control rezolvarea conflictului transnistrean, dar aceste lucruri trebuie privite din alt punct de vedere. Amplasarea lor, la fel ca multe alte activităţi făcute în ultima perioadă, înseamnă parcursul sigur al Moldovei spre UE. „Iată de aici vin toate nemulţumirile şi toate acţiunile din Parlament. Mă tem că este mai mult decât un show politic, mă tem că aceste acţiuni fac parte din nişte eforturi de obstrucţionare a parcursului european al Republicii Moldova. Aceste eforturi se fac şi în Parlament, şi la Tiraspol, şi la Taraclia, şi la Bălţi, şi, din păcate, se pare că aceste eforturi vor continua”, a specificat Eduard Ţugui.

Administraţia de la Tiraspol a arătat cum poate reacţiona, spune expertul, făcând referire la aşa-zisa lege privind frontiera de stat. „Paradoxul este că autorităţile de la Tiraspol declară că vor independenţă şi să se integreze în Uniunea Vamală Belarus-Rusia-Kazahstan, dar în realitate vin spre noi, ne-au cuprins deja până la Varniţa”, a remarcat Eduard Ţugui.

În opinia sa, autorităţile centrale sunt obligate să nu renunţe la a întreprinde acţiuni de rezolvare a diferendului. Societatea trebuie să înţeleagă că aici este un exerciţiu politic şi diplomatic dificil. „Societatea trebuie să se consolideze, să nu pună presiune pe acele instrumente pe care le pun în aplicare guvernanţii. Nu cred că o întâlnire a liderului transnistrean, Evghenii Şevciuk, cu premierul Iurie Leancă ar putea influenţa ceva. Şevciuk nu este un politician liber şi independent, care ar putea lua decizii macro, el şi alţii de acolo transmit nişte mesaje venite de la Kremlin”, a conchis expertul.

Vineri, 5 iulie, Parlamentul a votat în primă lectură instalarea a 6 puncte de control de-a lungul Nistrului. Aceasta a stârnit nemulţumiri în rândurile opoziţiei comuniste şi era cât pe ce să ducă la o bătaie între deputaţi.