logo

Dacă duminica viitoare ar avea loc prezidențiale, majoritatea ar vota pentru Igor Dodon și Maia Sandu


https://www.ipn.md/index.php/ro/daca-duminica-viitoare-ar-avea-loc-prezidentiale-majoritatea-ar-7978_1070852.html

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidențiale, 35% dintre moldoveni ar vota cu actualul președinte Igor Dodon, 20% cu lidera PAS, Maia Sandu, iar 8% cu Pavel Filip. Așa arată datele unui sondaj prezentat de Asociația Sociologilor și Demografilor în cadrul unei conferințe de presă. Totodată, sondajul arată că 69% dintre respondenți sunt siguri că vor merge la vot, transmite IPN.

Potrivit lui Victor Mocanu, președintele Asociației Sociologilor și Demografilor, respectivele alegeri prezidențiale ar putea fi mai puțin atractive, având în vedere faptul că persoanele numite de cetățeni în cadrul sondajului au mai candidat patru ani în urmă. Acesta spune că ar fi preferabil să candideze persoane noi.

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, din totalul respondenților deciși, pentru Partidul Socialiștilor sunt gata să voteze 44%. Pentru Partidul Acțiune și Solidaritate – 21%, pentru Partidul Democrat – 10%, iar pentru Partidul Politic Platforma „DA” puțin peste 6%. S-ar prezenta cu siguranță la votare 60% din respondenți.

Potrivit datelor colectate, doar 17 % dintre respondenți apreciază pozitiv faptul desfășurării în 2020 a unor eventuale alegeri parlamentare anticipate. 70% apreciază evenimentul negativ, iar 13% nu și-au format o opinie în acest sens.

În general, cea mai mare încredere, dintre instituțiile politice și sociale, populația o are în biserică, fiind urmată de președinte și respectiv primăria din localitate. Victor Mocanu consideră îngrijorător faptul că populația are cea mai puțină încredere în justiție, partide politice sau patronate, mai ales în contextul apropierii alegerilor prezidențiale,. „Justiția joacă un rol esențial în calitatea procesului electoral”, a declarat acesta.

Sondajul a fost efectuat în perioada 2-13 ianuarie 2020, pe un eșantion de 1189 respondenți, din 83 localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de +/- 3,0%.

Reprezentanții Asociației spun că sondajul a fost făcut la inițiativa Asociației și din sursele proprii.