logo

Dacă cei 25 de ani de independenţă se utilizau mai înţelept, Moldova ar fi fost altă ţară, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/daca-cei-25-de-ani-de-independenta-se-utilizau-mai-7978_1028481.html

Moldova, la 25 de ani, este o ţară tristă, o ţară cu un nivel de pesimism care atinge cote maxime de la un an la altul, o ţară în care lumea crede că lucrurile merg din rău spre mai rău. De această părere este Dumitru Alaiba, un tânăr care a reuşit să facă studii şi să muncească peste hotare, dar şi să încerce să schimbe unele lucruri aici, acasă. Într-un interviu pentru IPN, acordat cu ocazia Zilei Independenţei, tânărul menţionează că, dacă cei 25 de ani de independenţă se utilizau mai înţelept, Moldova ar fi fost cu totul altă ţară.

„Trebuia să se ţină mai mult la ţară decât la persoana proprie, la interesul propriu, la partidul propriu. Trebuia de furat mai puţin. Trebuia uneori de temut mai puţin şi de făcut ceea ce trebuia făcut pentru binele comun, chiar dacă părea riscant”, a subliniat Dumitru Alaiba.

Tânărul spune că politicienii au fost aleşi să lucreze pentru oameni, dar lucrează pentru interesul lor. „Am ajuns la un punct în care asemenea chestii de bază sunt date uitării: ei au uitat de unde primesc banii, pentru ce există ei în general, ei îşi imaginează că sunt un fel de boieri din secolul 21 şi aceasta e o mare problemă, pericol chiar, pentru noi toţi”, a accentuat Dumitru Alaiba.

Pentru faptul că în Moldova încă se trăieşte rău, Dumitru Alaiba e de părere că nu trebuie să dăm vina pe alţii, decât pe noi, dar totuşi în primul rând pe cei care au condus ţara, deoarece, în opinia sa, ei au făcut greşeală după greşeală, nu au avut dorinţa sinceră de a construi ţara, niciodată nu s-au grăbit. Tânărul spune că e justificat să facă această constatare simplă după 25 de ani de eşecuri cu un pas înainte şi doi înapoi. În opinia sa, cineva a construit ţara, altcineva a preferat să o distrugă, furând-o an de an.

Tânărul le sugerează cetăţenilor ţării să nu-i creadă pe cei de la guvernare care le spun să aştepte, pentru a nu-i lăsa „să ne fure tinereţea”.

La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.