Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor cu privire la termenul de organizare a alegerilor prezidențiale. Potrivit hotărârii, nici o normă constituțională nu stabilește în mod expres un cadrul temporal în ale cărui limite să fie organizate alegerile prezidențiale în cazul în care mandatul de patru ani al președintelui în exercițiu expiră. Această chestiune a fost lăsat pentru reglementare în sarcina legislatorului, transmite IPN.
Într-un briefing e presă, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că, având în vedere prevederile constituționale că mandatul de președinte durează patru ani, Parlamentul este obligat să reglementeze o procedură de alegere a șefului statului și să asigure depunerea jurământului de către acesta la expirarea mandatului de patru ani al președintelui în exercițiu sau într-un termen cât mai restrâns de la expirarea acestuia.
Curtea Constituțională precizează că procedura de alegere a noului președinte trebuie să înceapă în timp util, până la expirarea mandatului președintelui în exercițiu.
„Curtea a observat că o practică similară a organizării alegerilor prezidențiale înainte de expirarea mandatului președintelui în exercițiu a fost acceptată și la scrutinul prezidențial din anul 2020. Deși mandatul de patru ani al președintelui ales în 2016 expira pe data de 23 decembrie 2020, alegerile unui nou președinte au avut loc în două tururi pe 1 și 15 noiembrie 2020. Ambele tururi au avut loc înainte de data la care expira mandatul președintelui predecesor. Rezultatele alegerilor au fost confirmate prin hotărârea Curții din 10 decembrie 2020, iar candidatul a cărui alegere a fost validată a depus jurământul pe data de 24 decembrie 2020 și la această dată a intrat în exercițiul funcției”, a mai declarat președinta Curții.
În hotărâre se mai menționează că textul „cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului președintelui” din alineatul 135, alineat 2, Codul Electoral nu afectează articolele 79, alineat 2 și 90, alineat 4, din Constituție, nici hotărârea Parlamentului din 16 mai 2024 nu afectează aceste dispoziții.