Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților socialiști cu privire la aplicarea retroactivă a tarifelor majorate la gazele naturale. Instanța a subliniat că nu este competentă să ofere o interpretare a Constituției prin raportare la pretinse acte retroactive care nu se supun controlului de constituționalitate, transmite IPN.
Potrivit autorilor sesizării, pe 28 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat o hotărâre prin care a majorat prețul gazelor naturale de la 11,08 lei la 14,06 lei pentru un metru cub de gaz, cu aplicarea majorării din 1 ianuarie. Deputații socialiști susțin că hotărârea cu caracter retroactiv distorsionează calculele consumatorilor, majorându-le cheltuielile pentru fiecare metru cub de gaz consumat cu 37%. Autorii sesizării mai spun că articolul 9 alin. (2) din Constituție interzice exploatarea omului și crearea de situații și de condiții care ar dezavantaja unele categorii de persoane și le-ar avantaja pe altele, pornind de la posibilitățile patrimoniale de care dispun. Totodată, aceștia menționează că impunerea unor taxe și tarife de către autorități cu efect retroactiv compromite dreptul de proprietate garantat de articolul 46 din Constituție.
Curtea Constituțională a subliniat că nu este competentă să ofere o interpretare a Constituției prin raportare la pretinse acte retroactive care nu se supun controlului de constituționalitate. Atunci când a observat că există norme legale care le acordă instanțelor de drept comun competența controlului (implicit a interpretării) unor acte ale autorităților publice, Curtea și-a declinat competența în favoarea acestora. „Actele administrative care nu se supun controlului de constituționalitate, de tipul celor din exemplul autorilor sesizării, pot fi contestate în contencios administrativ în instanțele judecătorești. În cadrul controlului judecătoresc, autorii sesizării pot beneficia de o interpretare a caracterului conform sau neconform al unor acte administrative pretins retroactive cu dreptul de proprietate”, precizează Curtea Constituțională.
Sesizarea a fost depusă de deputații Vlad Batrîncea, Corneliu Furculiță, Adela Răileanu, Grigore Novac și Petru Burduja. Decizia Curții este definitivă și intră în vigoare la data adoptării.