Curtea Constituţională decide constituţionalitatea decretului lui Mihai Ghimpu despre 28 iunie
https://www.ipn.md/index.php/ro/curtea-constitutionala-decide-constitutionalitatea-decretului-lui-mihai-ghimpu-d-7965_983775.html
Curtea Constituţională (CC) examinează luni, 12 iulie, legalitatea decretului preşedintelui interimar Mihai Ghimpu cu privire la declararea zilei de 28 iunie zi a ocupaţiei sovietice. Decretul a fost contestat de Partidul Comuniştilor (PCRM). La şedinţă participă şi Mihai Ghimpu, transmite Info-Prim Neo.
PCRM consideră că prin emiterea decretului, preşedintele interimar şi-a depăşit atribuţiile constituţionale, încălcând 13 articole din Constituţie.
Juristul PCRM, Sergiu Sârbu, a declarat că Mihai Ghimpu a pus sub semnul întrebării statutul de suveranitate al Republicii Moldova. Sârbu a menţionat că preşedintele interimar nu putea decide de unul singur declararea zilei de 28 iunie 1940 zi de ocupaţie
sovietică, în timp ce alţi cetăţeni consideră că acum 70 de ani teritoriul actual al Republicii Moldova a fost eliberat. „Decretul înseamnă instaurarea unei ideologii. Sondajele arată că opiniile cetăţenilor sunt diferite, prin acest decret se încalcă şi principiul unităţii poporului”, a mai spus Sârbu.
Mihai Ghimpu mai este acuzat de comunişti că prin emiterea acestui decret face imixtiune în politica internă a instituţiilor statului, dar şi cea externă, referindu-se la solicitarea adresată Federaţia Rusă de a-şi retrage armata din regiunea transnistreană.
Reprezentantul Preşedinţiei la CC, Mariana Secăreanu, a subliniat că sesizarea PCRM a fost depusă deja după ce decretul în cauză a fost publicat în Monitorul Oficial şi a mai făcut trimitere la alte articole din Constituţie, care denotă constituţionalitatea actului emis.
Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus la şedinţa Curţii că sesizarea oponenţilor conţine declaraţii politice şi că nu are la baza temeiuri juridice. „Constituirea la Moscova a RASSM demonstrează că la 28 iunie 1940 a fost o ocupaţie. Şi Academia de Ştiinţe a Moldovei vine să ne ajute. Colectivizările, deportările – toate acestea vin să ne demonstreze că a fost o ocupaţie, nu o eliberare”, a menţionat preşedintele. Mihai Ghimpu a precizat că preşedintele este obligat să respecte prevederile decretului, iar autorităţilor locale au posibilitatea să aleagă dacă îl respectă sau nu.
Mihai Ghimpu a prezentat Curţii şi decretul privind condamnarea fascismului, emis de către fostul preşedinte comunist, Vladimir Voronin. Ghimpu a spus că dacă va fi condamnat decretul său cu privire la 28 iunie, să fie condamnat şi cel al lui Voronin.
Preşedintele interimar a reiterat că decretul său vorbeşte despre faptul că Republica Moldova este un stat suveran şi independent. „Noi cerem să ne fie respectată neutralitatea. Decretul a fost emis după 70 de ani, iar în acest timp pe teritoriul ţării noastre au fost trupe străine, de aceea am cerut Federaţiei Ruse să îşi retragă soldaţii şi armamentul”, a mai spus preşedintele.
Reprezentantul Guvernului la CC, viceministrul justiţiei, Oleg Efrim, a spus că executivul este de părere că sesizarea PCRM este nefondată şi că CC ar trebui să sisteze examinarea ei. „Decretul nu face altceva decât să amintească despre nişte fapte constatate deja”, a spus Efrim, făcând trimitere la Declaraţie de independenţă a Republicii Moldova. Despre cerinţa către Federaţia Rusă din decret, Oleg Efrim la fel a menţionat că Mihai Ghimpu a amintit despre poziţia Chişinăului faţă de armata rusă, formulată de repetate ori.
Mihai Ghimpu a emis decretul privind declararea zilei de 28 iunie drept zi a ocupaţiei sovietice la 24 iunie. La 28 iunie curent s-au împlinit 70 de ani de când teritoriul actual al Republicii Moldova a devenit parte a URSS.
Examinarea sesizării PCRM cu privire la acest decret urma să aibă loc încă la 8 iulie, însă Mihai Ghimpu a cerut amânarea şedinţei invocând că trebuie să fie prezent la şedinţa Parlamentului, care a coincis cu şedinţa Curţii. La ora difuzării ştirii, CC s-a retras pentru deliberări.