logo

Curtea Constituțională a suspendat legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea


https://www.ipn.md/index.php/ro/curtea-constitutionala-a-suspendat-legea-pentru-care-guvernul-si-7967_1072798.html

Curtea Constituțională a suspendat legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea și care venea cu mai multe măsuri de susținere a cetățenilor și agenților economici în perioada stării de urgență. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

Legea, care a intrat în vigoare pe 7 aprilie, prevedea achitarea de către Guvern a 2775 de lei ajutor minim de șomaj și majorarea venitului lunar minim garantat, la calcularea ajutorului social, de la 1107 lei până la 1300 lei. De asemenea, era prevăzută majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 de lei) la 75% (975 de lei).

Ion Chicu a menționat că acum Guvernul nu va putea restitui agenților aconomici care plătesc salariul pentru luna martie 42-45% din fondul de salariu, sub formă de subvenție, și nu va putea scuti deținători de patentă de plata pentru arendă. Nu va putea diminua cota TVA pentru HoReCa de la 20% la 15% și nici amâna pentru  25 iulie plata taxelor locale pentru agenții economici. Ei sunt obligați acum să achite, în caz contrar vor fi penalizați, a precizat Ion Chicu.

„Acesta este rezultatul acțiunilor iresponsabile, populiste ale politicienilor care au provocat suspendarea legii respective. Legea care a intrat în vigoare marți, cu alocarea acestor ajutoare necesare pentru populație, nu poate fi aplicată”, a declarat premierul.

În aceste condiții, Ion Chicu a menționat că va convoca membrii Guvernului pentru a discuta cum să acționeze în situația respectivă. El nu exclude probabilitatea că va trebui să convoace și Comisia pentru Situații Excepționale pentru a lua decizii „foarte radicale” în privința activității de mai departe.

Deputații fracțiunii PAS, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, au depus pe 7 aprilie, două sesizări la Curtea Constituțională în legătură cu intrarea în vigoare a legii asumate de Guvern „privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență”. Potrivit reprezentanților formațiunii, Guvernul a introdus zeci de măsuri care nu ar avea nicio legătura cu combaterea COVID-19, iar unele dintre ele chiar dăunează interesului public.