logo

Curtea Constituțională a suspendat legea ce vizează transferul SIS


https://www.ipn.md/index.php/ro/curtea-constitutionala-a-suspendat-legea-ce-vizeaza-transferul-sis-7965_1078223.html

Curtea Constituțională a dispus suspendarea acțiunii legii din 3 decembrie, care prevede transferarea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui, în subordinea Parlamentului, transmite IPN.

„În esență, prin legea menționată, Parlamentul a exclus din competența președintelui Republicii Moldova posibilitatea de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea Serviciului și stabilește că activitatea Serviciului este supusă controlului parlamentar”, menționează Curtea Constituțională.

Decizia Curții a fost pronunțată în cadrul examinării sesizării depuse de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco.

Proiectul de lege prin care Serviciul de Informații și Securitate a trecut din subordinea președintelui țării în subordinea Parlamentului a fost votat în două lecturi pe 3 decembrie. Proiectul a fost susținut de deputații Partidului Socialiștilor și deputații din Platforma „Pentru Moldova”, care include și deputații Partidului Șor, în timp ce opoziția protesta în plen.