Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv proiectului AIE privind desfăşurarea referendumului constituţional
https://www.ipn.md/index.php/ro/curtea-constitutionala-a-dat-aviz-pozitiv-proiectului-aie-privind-desfasurarea-r-7965_983630.html
Curtea Constituţională a avizat pozitiv marţi, 6 iulie, cu majoritate de voturi, proiectul AIE de modificare a articolului 78 din Constitutie prin referendum, astfel că deputaţii îl pot supune dezbaterilor în Parlament, transmite Info-Prim Neo.
Înainte de deliberări, deputatul PDM Aurel Băieşu a menţionat că în anul 2000, în urma unor intervenţii nejustificate, a fost instituit un sistem incorect de alegere a preşedintelui ţării. „Cum a arătat experienţa de opt ani această modalitate a fost un eşec, a dus la crize politice, economice şi sociale, la dizolvări frecvente în Parlament. Pentru a nu permite asemenea crize pe viitor, noi am prezentat acest proiect”, a menţionat deputatul.
Aurel Băieşu a spus că alegerea preşedintelui prin vot direct va determina cu mai multă precizie preferinţele politice al cetăţenilor. Sondajele arată că 78% din populaţie se pronunţă pentru alegerea directă a şefului statului, a invocat parlamentarul, spunând că această modalitate este una din cele mai răspândite din lume.
Întrebat de preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, dacă se va reuşi de trecut peste conflictele care au generat în 2000 modificarea procedurii de alegere a şefului statului, Aurel Băieşu a menţionat că pentru acesta exisă numeroase prevederi stipulate în Constituţie. „În mod normal asemenea modificări (privind schimbarea modalităţii alegerii şefului statului – n.r.) trebuiau supuse referendumului. Referitor la conflicte, există prevederi constituţionale care permit crearea unor mecanisme de echilibru. Plus la aceasta, în viitor planificăm să introducem şi alte modificări ca să găsim acele mecanisme de colaborare”, a subliniat parlamentarul.
Deputatul PLDM, Vitalie Nagacevschi, a menţionat că nimeni nu poate garanta că nu pot apărea careva neînţelegeri. „După mine, eventualul conflict dintre preşedinte şi legislativ este un rău mai mic decât criza politică. Dar pe marginea conflictelor se va pronunţa Curte Constituţională”, a spus juristul.
Anterior liderii AIE au anunţat preventiv data de 5 septembrie pentru desfăşurarea referendumului constituţional. Decizia ar putea să fie luată la şedinţa de mâine, 7 iulie, a Parlamentului. La referendum populaţia va trebui să răspundă la o singură întrebare: dacă doreşte sau nu să aleagă preşedintele Republicii Moldova prin vot direct.