logo

Cunoaște candidații din circumscripția ta! Nr. 8: Florești


https://www.ipn.md/index.php/ro/cunoaste-candidatii-din-circumscriptia-ta-nr-8-floresti-7978_1046868.html

Circumscripția Nr. 8: Florești cuprinde teritorial orașele Florești, Ghindești, Mărculești și alte 31 de localități din componența raionului Florești. Alegătorii își vor da votul la secțiile de votare 8/1-8/61. Câștigător în circumscripția uninominală este desemnat candidatul care acumulează cel mai mare număr de voturi, indiferent de prezența la urne.

Primul pe buletinul de vot este actualul deputat al Partidului Democrat, Eugeniu Nichiforciuc, de profesie medic. Candidatul este parlamentar PDM din februarie 2015. Anterior acesta a activat în calitate de vicedirector al companiei SA „Terconvit” și în cadrul Comitetului Central al Partidului Comuniștilor. Eugen Nichiforciuc este membru PDM din 2011, iar din mai 2012 este secretar general adjunct al partidului și membru al Consiliului Politic Național al PDM. Candidatul, împreună cu soția, declară pentru perioada 1 ianuarie 2017-27 decembrie 2018, salarii în valoare de peste 391 de mii de lei. Familia mai declară 2,6 milioane de lei venituri obținute din vânzarea sau deținerea valorilor mobiliare sau a cotelor-părți în capitalul social al societăților comerciale, dar și 350 de mii de lei obținuți din contractul de vânzare-cumpărare al unui automobil. Familia a mai avut venituri din indemnizații și donații în valoare de 239 de mii de lei și 50 de mii de euro. Candidatul declară că are în proprietate trei apartamente și un automobil.

Pe locul doi este actualul deputat al Partidului Socialiștilor, Sergiu Groza, jurist de meserie. Acesta a venit în Parlament în iulie 2017 în calitate de candidat supleant pe listele PSRM. Conform alege2019.md, începând cu anul 1987, Sergiu Groza, a activat în cadrul organelor afacerilor interne, în diferite funcții, iar în anul 2000, a fost transferat în organele Procuraturii. La momentul demisiei sale exercita funcția de procuror al raionul Florești. În perioada 2012-2017 a fost angajat al PSRM în calitate de președinte al organizației teritoriale Florești. Împreună cu soția, candidatul declară pentru perioada 1 ianuarie 2017-26 decembrie 2018, salarii în valoare de peste 366 de mii de lei. Sergiu Groza a obținut peste 302 mii de lei din indemnizații, pensie și arenda terenurilor. Candidatul are în proprietate un teren intravilan, șase terenuri agricole, o casă de locuit, un garaj și două automobile.

Pe locul trei este candidatul Partidului Comuniștilor, Grigore Cojocaru, de profesie inginer, politolog. În perioada 2011-2015 a fost primar al orașului Florești, reprezentând PCRM. În prezent Grigore Cojocaru este consilier raional în raionul Florești din partea comuniștilor. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul declară, împreună cu soția, peste186 de mii de lei, obținuți de la locul de muncă de bază. Familia a mai declarat 296 de mii de lei din pensii și îndemnizații. Candidatul are în proprietate două locuințe și un autoturism.

Pe locul patru este candidatul Partidului Politic Șor, Ghenadie Ladaniuc, de meserie montor-electric pentru deservirea aparatelor industriale, temporar neangajat în câmpul muncii. În declarația de avere și interese, candidatul menționează că are în proprietate două automobile. Informații cu privire la venituri nu sunt.

Pe locul cinci este candidatul partidului Politic Partidul Nostru, Ludmila Crijanovschi, de meserie zootehnic, temporar neangajată în câmpul muncii. Concurenta electorală este secretarul organizației teritoriale Florești a PPPN. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, împreună cu soțul, declară 26 de mii de lei venituri obținute din înstrăinarea a trei automobile. Familia mai declară peste 114 mii de lei din pensie, indemnizații și darea în arendă a unei încăperi. Candidata are în proprietate un apartament, o casă de locuit nefinisată, patru construcții auxiliare și un automobil.

Pe locul șase este candidatul Blocului electoral ACUM, platforma DA și PAS, Iurie Țap. Actualul deputat al Partidului Liberal Democrat este de profesie pedagog. Iurie Țap este parlamentar din 2009, iar în perioada 2009-2010 a deținut și funcția de vicepreședinte al legislativului. În perioada 1999-2009 a fost primarul orașului Florești, iar în perioada anilor 1991-1999 a fost vicepreședinte al Comitetului executiv raional Florești. Împreună cu soția, candidatul declară pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, salarii de la locul de muncă de bază în mărime de peste 653 de mii de lei. Din activitatea științifică, Iurie Țap a câștigat 5500 de lei, precum și aproape 343 de mii de lei din pensii și indemnizații. Candidatul are în proprietate două apartamente și un automobil.

Pe locul șapte este candidatul Partidului Liberal, Anatolie Cărbune, de profesie pedagog, în prezent pensionar. Candidatul declară, împreună cu soția, pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, salarii în mărime de peste 147 de mii de lei. Soții mai declară venituri în valoare de peste 85 de mii de lei din pensii. Familia are în proprietate două apartamente.
–––

Rubrica IPN „Cunoaște candidații din circumscripția ta!” prezintă candidații înregistrați în fiecare circumscripție uninominală, în ordinea înregistrării în buletin.