logo

Cunoaște candidații din circumscripția ta! Nr. 19: Orhei, Rezina, Criuleni, Dubăsari


https://www.ipn.md/index.php/ro/cunoaste-candidatii-din-circumscriptia-ta-nr-19-orhei-rezina-criuleni-7978_1046986.html

Circumscripția Nr. 19: Orhei, Rezina, Criuleni, Dubăsari cuprinde teritorial 18 localități din raionul Orhei, opt localități din raionul Dubăsari, șase localități din raionul Rezina și trei din raionul Criuleni. Alegătorii își vor da votul la secțiile de votare 19/1-19/56. Câștigător în circumscripția uninominală este desemnat candidatul care acumulează cel mai mare număr de voturi, indiferent de prezența la urne.

Primul în buletinul de vot este candidatul Partidului Democrat, Tudor Golub, licențiat în istorie și geografie. Este președintele raionului Orhei. Conform alege2019.md, Tudor Golub a intrat în politică în anul 2003, odată cu crearea Partidului Social-Liberal. A fost consilier orășenesc, dar și consilier raional în Orhei. În prezent, este președinte al organizației raionale Orhei PDM, membru al Consiliului Național Politic PDM și membru al Comisiei Naționale de Etică PDM. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-26 decembrie 2018, candidatul declară venituri salarizare de peste 245 de mii de lei. Familia a mai obținut din alte surse 49 de mii de lei, dar și 12500 de euro. Tudor Golub declară că are în proprietate un teren intravilan și două case de locuit.

Pe locul doi este candidatul Partidului Socialiștilor, Mihail Paciu, de meserie inginer-agronom, doctor în științe agricole. Acesta este conducător Gospodăriei Țărănești „M. Paciu”. A activat în calitate de profesor la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. A ocupat funcția de vicedirector al SA „Romănești”. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-26 decembrie 2018, împreună cu soția, declară venituri în valoare de peste 498 de mii de lei. Familia are în proprietate în jur de 70 de terenuri extravilane, cinci terenuri intravilane, o casă de locuit, patru alte bunuri imobile, inclusiv nefinalizate, dar și două automobile.

Pe locul trei în buletin este candidatul Partidului Politic Partidul Șor, Marina Tauber, specializată în științe politice. Aceasta este primar degrevat al comunei Jora de Mijloc, raionul de Orhei, câștigând mandatul la alegerile locale noi din 2018. Marina Tauber, care este vicepreședinta Partidului Șor, a deținut anterior funcția de președinte a Federației de Tenis. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidata declară venituri în valoare de peste 78 de mii de lei. Aceasta declară că are în proprietate un apartament.

Pe locul patru este candidatul Partidului Comuniștilor, Lucia Viscun, contabil și jurist de profesie. Aceasta activează în calitate de contabil la Gospodăria Țărănească „Reu Maria”. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-26 decembrie 2018, candidata declară salarii în valoare de peste 15 mii de lei, iar soțul acesteia – 41,5 mii euro. Familia mai declară că a obținut peste 24 de mii de lei din donații, dar și 15 mii de euro din vânzarea unui teren intravilan. Lucia Viscun are în proprietate 21 de terenuri agricole, un teren intravilan, un apartament și două automobile.

Pe locul cinci în buletinul de vot este candidatul Blocului electoral ACUM DA PAS, Mariana Cușnir, jurist de meserie. Candidata este licențiată în administrare publică. Mariana Cușnir este director executiv la Fundația Comunitară Orhei și este și agent comercial „Trigor AVD”. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-30 noiembrie 2018, candidata declară, împreună cu soțul, venituri în valoare de peste 574 de mii de lei. A mai ridicat peste 229 de mii de lei din darea în locațiune a spațiului comercial, dar și peste 4000 RON – alocație pentru copii. Familia are în proprietate un apartament, un garaj, două spații comerciale, dar și două automobile.

Pe locul șase în buletin este actualul deputat al Partidului Liberal, Roman Boțan, de profesie jurist. În perioada 2016-2018 a deținut și președinția Comisiei parlamentare Comisia securitate națională, apărare și ordine publică. Până a deveni deputat, Roman Boțan a fost vicepreședinte al raionului Orhei, dar și viceprimar al orașului Orhei. De asemenea, anterior acesta a deținut funcția de vicedirector, apoi de director la ÎS Centrul de pregătire a specialiștilor pentru Armata Națională, filiala din Orhei. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul, declară împreună cu soția, venituri în valoare de peste 416 de mii de lei. Familia are în proprietate un teren agricol și un apartament.

Pe locul șapte este candidatul Partidului Verde Ecologist, Vitalie Marinuța, militar, master în administrare publică și în securitate internațională. Candidatul este directorul companiei SRL „MARI GRUP PP”. În perioada anilor 2009-2014 a exercitat funcția de ministru al apărării, fiind membru al Partidului Liberal. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul declară venituri de peste 115 mii de lei, dar peste 178 de mii de lei din alte venituri decât cele salariale. Candidatul mai declară suma de cinci mii de euro primită ca donație, dar și 30 de mii de lei din vânzarea unei case. Familia are în proprietate două terenuri intravilane, două case de locuit și un automobil.
–––

Rubrica IPN „Cunoaște candidații din circumscripția ta!” prezintă candidații înregistrați în fiecare circumscripție uninominală, în ordinea înregistrării în buletin.