logo

Cunoaște candidații din circumscripția ta! Nr. 17: Nisporeni


https://www.ipn.md/index.php/ro/cunoaste-candidatii-din-circumscriptia-ta-nr-17-nisporeni-8006_1068815.html

Circumscripția Nr. 17: Nisporeni cuprinde teritorial orașul Nisporeni și alte 22 de localități, precum și alte trei localități din raionul Strășeni. Alegătorii își vor da votul la secțiile de votare 17/1-17/50. Câștigător în circumscripția uninominală este desemnat candidatul care acumulează cel mai mare număr de voturi, indiferent de prezența la urne.
--


Primul în buletinul de vot este candidatul Partidului Democrat, Ghenadie Verdeș, economist de meserie. Din septembrie 2017 a fost ales în funcția de președinte al raionului Nisporeni, anterior deținând funcția de vicepreședinte. Candidatul activează în administrația publică locală din 2011, iar până la asta a fost antreprenor. La alegerile locale din 2011 a candidat la funcția de primar de Nisporeni pe listele Partidului Liberal, iar ulterior a aderat la PDM. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-decembrie 2018, Ghenadie Verdeș declară venituri în valoare de peste 504 mii lei. Acesta are în proprietate două terenuri agricole și unul extravilan, precum și un apartament și autoturism.

Pe locul doi în buletin este candidatul Partidului Socialiștilor, Pavel Artamonov, specialist în administrație publică. Conform alege2019.md, în perioada 1999-2004, candidatul a activat în calitate de antrenor-profesor de haltere în cadrul școlii sportive din orașul Nisporeni. Între 2004-2015, a lucrat ca șofer la compania SRL „Tavisma” din Nisporeni. Din 31 octombrie 2017, Pavel Artamonov este consilier orășenesc în orașul Nisporeni din partea PSRM. Din 2016 și până în prezent, Pavel Artamonov este președintele organizației teritoriale Nisporeni. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul declară, împreună cu soția, salarii în valoare de peste 70 de mii de lei. Candidatul deține trei autoturisme.

Pe locul trei în buletinul de vot este candidatul Blocului electoral ACUM DA PAS, Ion Terguță. Începând cu luna iulie 2018 a fost vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat, însă în martie 2019 a demisionat. Ion Terguță este de meserie jurnalist și economist. În anul 2017, a fost director la postul de televiziune TV8, iar anterior a fost și director la Reprezentanța Națională a Republicii Moldova a TRCI „MIR”. Candidatul a deținut și funcția de vicedirector la Agenția de Presă Info-Prim. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, declară împreună cu soția salarii în valoare de 1,3 milioane de lei. Familia are în proprietate un teren agricol, unul intravilan, un apartament și o casă de locuit nefinalizată, precum și două autoturisme.

Pe locul patru în buletin este candidata Partidului Unității Naționale, Ana Guțu, filolog și profesor universitar. Este președinta Institutului Superior de Studii Franceze. Ana Guțu, care este și prim-vicepreședinta formațiunii, a fost deputat în Parlament în perioada anilor 2009-2014, fiind aleasă pe listele Partidului Liberal. În 2013 a plecat din PL, împreună cu șase deputați liberali, creând Partidul Liberal Reformator, formațiune pe care ulterior a părăsit-o. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidata declară, împreună cu soțul, peste 981 de mii de lei. Familia are în proprietate două apartamente și un automobil.

Pe locul cinci în buletinul de vot este candidatul Partidului Comuniștilor, Ion Țugulea, de meserie inginer tehnician, magistru în domeniul administrației publice locale. Acesta este prim-secretar al Comitetului raional Nisporeni al PCRM. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul declară, împreună cu soția, venituri în valoare de aproape 666 de mii de lei, din salariu și pensie. Familia are în proprietate două terenuri, unul intravilan și altul extravilan, o casă de locuit și un autoturism.

Pe locul șase în buletin este candidatul independent, Emilia Ristic, economist. Este consultant principal în cadrul Ministerului Finanțelor. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidata declară venituri în valoare de aproape 450 de mii de lei. Emilia Ristic deține ½ cotă parte din două terenuri agricole, unul intravilan și altul extravilan. De asemenea, are ½ cotă parte dintr-un apartament, dintr-o casă de locuit și dintr-un garaj. Aceasta are în proprietate un automobil. Este titulara societății „OKAY Project SRL”, care desfășoară activitatea în prestări de servicii. 

Pe locul șapte în buletinul de vot este candidatul independent, Ion Angheluță, medic chirurg de profesie. Activează în cadrul Spitalului raional Strășeni. În declarația sa de avere pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul declară doar salariul soției în valoare de aproape 596 de mii de lei, precum și pensia sa de circa 80 de mii de lei. Familia are în proprietate patru terenuri. De asemenea, deține o casă de locuit, o anexă, un apartament, și două unități de transport.
–––

La 20 octombrie 2019, alegeri parlamentare noi au loc în patru circumscripții electorale: nr.17, 33, 48 și 50. În circumscripția electorală 17 Nisporeni, învingător la alegerile din 24 februarie 2019 a fost Vlad Plahotniuc, pentru care și-au dat votul peste 20,5 mii de alegători. Fostul lider democrat a renunțat la mandat la sfârșitul lunii iulie, motivând că, odată cu depunerea mandatului și renunțarea la imunitate parlamentară, vrea să oprească „abuzurile și presiunile politice asupra instituțiilor de drept”.