logo

Cunoaște candidații din circumscripția ta! Nr. 14: Telenești, Șoldănești, Orhei


https://www.ipn.md/index.php/ro/cunoaste-candidatii-din-circumscriptia-ta-nr-14-telenesti-soldanesti-orhei-7978_1046939.html

Circumscripția Nr. 14: Telenești, Șoldănești, Orhei cuprinde teritorial orașul Telenești și alte 30 de localități din raionul Telenești, precum și patru localități din raionul Șoldănești și două din raionul Orhei. Alegătorii își vor da votul la secțiile de votare 14/1-14/54. Câștigător în circumscripția uninominală este desemnat candidatul care acumulează cel mai mare număr de voturi, indiferent de prezența la urne.

Primul pe buletinul de vot este candidatul Partidului Democrat, Vadim Lelic, profesor de meserie, primar al orașului Telenești. După încheierea studiilor la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, a creat o afacere de familie. În anul 2002 a fost ales consilier local, iar din anul 2007, a fost ales de trei ori pentru funcția de primar al orașului Telenești. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-26 decembrie 2018, candidatul declară salarii în valoare de peste 307 mii de lei, dar şi 308 mii de lei din alte surse. Vadim Lelic are în proprietate un teren agricol, trei terenuri intravilane, o casă de locuit, un apartament şi spațiu comercial.

Pe locul doi în buletin este candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandru Isac, specializat în administrare publică locală. Conform alege2019.md, candidatul și-a desfășurat întreaga activitate profesională în cadrul organelor de interne. S-a pensionat din MAI în anul 2013, în gradul de maior de poliție. Alexandru Isac este președintele organizației teritoriale Telenești a PSRM. În urma alegerilor locale din 2015, Isac a devenit consilier local în satul Chiștelnița, raionul Telenești din partea PSRM. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-26 decembrie 2018, candidatul declară venituri obținute din donații şi moșteniri în valoare de peste 630 de mii de lei, dar şi peste 94 de mii de lei din indemnizații de consilier şi pensii. Familia are în proprietate șapte terenuri agricole, o casă de locuit, un automobil, dar şi alte șase bunuri imobile, inclusiv cele nefinalizate.

Pe locul trei în buletinul de vot este candidatul Blocului electoral ACUM DA și PAS, actualul deputat al Partidului Liberal Democrat Maria Ciobanu, de meserie profesoară de limba română. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidata declară salarii de deputat în valoare de peste 286 de mii de lei, dar şi peste 126 de mii de lei din pensie. Maria Ciobanu are în proprietate o casă de locuit, un apartament şi alte categorii de terenuri care se află în circuit civil.

Pe locul patru în buletinul de vot este candidatul Partidului Politic Șor, Valerian Cristea, specializat în științe politice. Din 2015, acesta este viceprimar al municipiului Orhei. Între anii 1998- 2001 a fost deputat din partea Partidul Comuniștilor. Tot în 2001 a fost viceprim-ministru în Guvernul Tarlev. În perioada 2001-2005 a exercitat un al doilea mandat de deputat, iar ulterior a început şi al treilea mandat, însă a fost numit viceprim-ministru. În perioada 2007-2010 a fost ambasadorul Republicii Moldova în Republica Cehă. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, Valerian Cristea declară salarii în valoare de peste 152 de mii de lei. Împreună cu soția, candidatul a ridicat pensii în valoare de 341 de mii de lei. Candidatul are în proprietate un apartament, dar şi alte categorii de terenuri aflate în circuitul civil.

Pe locul cinci în buletin este candidatul Partidului Comuniștilor, Veaceslav Căpățină, de profesie jurist, inginer în sisteme de alimentare cu gaze combustibile naturale. Acesta este director comercial al companiei SRL „Eduardprosper”. Pentru perioada 1 ianuarie 2017- 30 noiembrie 2018, împreună cu soția, candidatul declară salarii în valoare de peste 372 de mii de lei, dar şi aproape 14 mii de lei din pensia pentru invaliditate. Familia are în proprietate un teren agricol, 11 unități de transport, dar şi alte bunuri.

Pe locul șase în buletinul de vot este candidatul Partidului Liberal, Mihai Moldovanu, medic, fost șef al Direcției sănătății a CMC. În perioada 2009-2010 a fost deputat, iar între anii 2011-2013 acesta a deținut funcţia de vicepremier în Guvern. Pentru perioada 1 ianuarie 2017 -31 decembrie 2018, candidatul declară, împreună cu soția, salarii în valoare de peste 397 de mii de lei, dar peste 49 de mii de lei din activități didactice, științifice şi de creație. În declarație se mai indică şi suma de peste 40 de mii de lei din activitatea de reprezentant al statului în societăți comerciale. Mihai Moldovanu are în proprietate două terenuri intravilane, cinci terenuri extravilane, două case de locuit, trei apartamente şi două automobile.
–––

Rubrica IPN „Cunoaște candidații din circumscripția ta!” prezintă candidații înregistrați în fiecare circumscripție uninominală, în ordinea înregistrării în buletin.