logo

Cum vor vota moldovenii la prezidențiale, Vox Populi


https://www.ipn.md/index.php/ro/cum-vor-vota-moldovenii-la-prezidentiale-vox-populi-8008_1076375.html

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri directe pentru postul de președinte al Republicii Moldova, 30,9% dintre moldoveni ar vota cu Igor Dodon şi 19,3% – cu Maia Sandu. Pentru Andrei Năstase ar vota 6,8% din alegători, pentru Renato Usatîi – 6,7%. 5,5% ar alege-o pe Violeta Ivanov. 17% dintre intervievați n-au fost în stare să facă alegerea unui lider potrivit pentru funcția supremă din stat, 8% – au menționat că nu ar participa la alegeri. Sunt rezultatele studiului sociologic Vox Populi, septembrie 2020, transmite IPN.

Studiul, realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, arata că, în cazul în care Maia Sandu și Igor Dodon vor accede în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, pentru Igor Dodon și-ar da votul 44,2% dintre respondenți,iar pentru Maia Sandu – 37,3%. 18,5% au menționat că nu vor participa în turul al doilea sau n-au dorit să ne răspundă la această întrebare.

În cazul în care Andrei Năstase și Igor Dodon vor accede în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pentru Andrei Năstase vor vota 30,2% și pentru Igor Dodon – 48,5% dintre respondenți.
 
În cazul în care Renato Usatîi și Igor Dodon vor accede în turul al doilea, pentru Renato Usatîi vor vota 36,9% și pentru Igor Dodon – 49,3% dintre respondenți.

Studiul sociologic Vox Populi, septembrie 2020, reprezintă o parte componentă a proiectului internaţional: Fenomenul solidarităţii sociale în Republica Moldova şi Ucraina. Colectarea informaţiei a avut loc prin analiza datelor statistice, realizarea unui studiu cantitativ bazat pe o anchetă sociologică. Eșantionul a cuprins 1189 de respondenţi, din 85 de localităţi. Datele au fost colectate în perioada 6-22 septembrie.

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova vor avea loc în data de 1 noiembrie.