logo

Cum vor lupta cu corupția Andrei Năstase și Ion Ceban, dacă ajung primar


https://www.ipn.md/index.php/ro/cum-vor-lupta-cu-coruptia-andrei-nastase-si-ion-8006_1069260.html

Candidații la funcția de edil al capitalei, care se vor duela duminică în turul doi de scrutin la alegerile locale în Chișinău, Andrei Năstase și Ion Ceban, promit că vor lupta contra corupției la nivelul municipalității. Candidații promit că vor lupta dur cu acest flagel și că vor aplica măsuri atât care s-au vehiculat și anterior în spațiul public, cât și idei noi de combatere a corupției. Promisiunile celor doi au fost făcute la dezbaterea electorală, organizată de Pro TV Chișinău, transmite IPN.

Andrei Năstase promite transparență totală în actul decizional și o instituție care funcționează foarte bine în Europa – avertizorul de integritate. „Adică, un informator sub acoperire - o instituție activă care a dat roade în mai multe țări europene. Apoi, optimizarea structurii Primăriei, avem acum un haos de nedescris: avem 15 direcții în subordinea primarului, 13 direcții în subordinea Consiliului municipal Chișinău și ele de multe ori își dublează activitatea, iar în acest haos se prinde pește gras de către consilieri”, a declara candidatul blocului ACUM.

În plus, Năstase spune că echipa sa propune delegarea foarte clară și nedublată a competențelor, implementarea ghișeului unic pentru eliberarea autorizațiilor, achiziții publice transparente care trebuie să treacă cât mai rapid pe o e-platformă. Totodată, politicianul promite formarea unui consiliu al societății civile pe lângă primar care va avea o dimensiune foarte clară anticorupție și anti-risipă a banilor publici, linii telefonice fierbinți la nivelul preturilor și la nivelul Primăriei, aplicații de reclamare și de denunțare a infracțiunilor și ilegalităților, auditarea întregii activități a Primăriei, depolitizarea structurilor, eliminarea din Primărie a tuturor persoanelor care se fac vinovate de delapidarea bugetului local, reforma direcțiilor municipale, reevaluarea structurii de personal, auditarea tuturor licitațiilor asupra cărora planează suspiciuni de ilegalitate, reevaluarea bugetară a întregului patrimoniu al Primăriei.

Ion Ceban susține că unul dintre domenii unde se fură cel mai mult și acest lucru este constatat și de către Curtea de Conturi constituie domeniul relațiilor funciare: pământurile plus arenda. „Aici trebuie să avem licitații cu strigare, licitații publice. În niciun caz înstrăinarea terenurilor nu trebuie să fie efectuată în CMC sau prin alte metode. Avem probleme la cheltuirea banului public pentru că acolo se fac unele licitații cu miș-mașuri. Noi am propus proiectul de licitații publice electronice și a fost aprobat acum un an și jumătate. Și doar pentru că am avut o coaliție situativă într-o parte l-am aprobat, în altă parte altă coaliție situativă l-a anulat. Noi am demonstrat că putem economisi de la 30 la 60% pentru diferite procurări de produse și servicii”, a declarat socialistul.

Și candidatul PSRM pledează pentru implementarea ghișeului unic. „Asta înseamnă să nu permiți funcționarilor să aștepte să ia mită, iar la ghișeul unic automatizat, în baza unor criterii, documentele s-au depus, documentele s-au luat, fără ca mâna omului să se atingă de aceste lucruri. Următorul lucru ar fi documentul electronic. Eu îmi propun o Primărie tehnologizată și digitalizată, eu vreau ca oamenii să facă click și să vadă pe ce sunt cheltuiți banii lor publici în fiecare minut”, a afirmat Ion Ceban.

Totodată, candidatul socialist pledează pentru contractele publice cu sarcini tehnice foarte clare. „Asta ar însemna că, de acum înainte, nu mai avem termeni de garanție la reparația capitală a drumurilor, de exemplu, de doar un an de zile, așa cum s-a întâmplat pe câteva bulevarde. Sunt bani foarte mari și trebuie să-i cheltuim foarte eficient.

Duminică, 3 noiembrie, va avea loc al doilea tur al alegerilor locale în municipiul Chișinău, în care Ion Ceban și Andrei Năstase sunt contracandidați.