logo

Cum poate fi desfăcută căsătoria în caz de necesitate, avocat


https://www.ipn.md/index.php/ro/cum-poate-fi-desfacuta-casatoria-in-caz-de-necesitate-7967_1081501.html

Căsătoria poate fi desfăcută prin trei modalități: în cadrul Agenției Servicii Publice (oficiul de stare civilă), la biroul notarial sau prin intermediul instanței de judecată. Potrivit avocatului Andrei Berescu, solicitat de IPN, în cazul primelor două situații, căsătoria este desfăcută doar dacă există acordul soților și cu prezentarea fizică a acestora la oficiul de stare civilă sau la biroul notarial. În caz de dezacord între soți sau dacă unul dintre ei nu se poate prezenta fizic pentru depunerea cererii de desfacere a căsătoriei, divorțul se examinează de instanța de judecată, indiferent de prezența fizică a soților.

Totodată, Andrei Berescu a menționat un aspect mai nou din practica instanțelor de judecată. „În cazurile privind desfacerea căsătoriei prin intermediul instanței de judecată, unii judecători solicită la depunerea cererii privind desfacerea căsătoriei prezentarea probei privind intenția soțului reclamant de a desface căsătoria la organul de stare civilă. În acest caz, urmează a fi expediată o cerere prealabilă la adresa soțului pârât cu invitația de a se prezenta la organul de stare civilă la o dată anume, prestabilită, cu buletinul de identitate pentru a semna declarația de desfacere a căsătoriei. În cazul neprezentării acestei cereri prealabile, unii judecători pot, după caz, să restituie sau să nu dea curs cererii de chemare în judecată”, a explicat avocatul.

În context, Andrei Berescu, membru al Biroului asociat de avocați „Protecția Drepturilor Omului”, a îndemnat cuplurile să fie mai empatici, înțelegători și să evite astfel de litigii. În cazul în care cuplurile au și copii, prioritar, să gândească în interesul copiilor, pentru a preîntâmpina eventuale traume ce pot influența negativ comportamentul și personalitatea copiilor în viitor.