logo

Cum (nu) se implementează recomandările Curții de Conturi de către APL, Transparency International-Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/cum-nu-se-implementeaza-recomandarile-cc-de-catre-apl-7967_1097727.html

Implementarea recomandărilor Curții de Conturi în urma auditurilor a patru autorități publice locale din Comrat, Bălți, Ungheni și Nisporeni este îndoielnică, constată Transparency International-Moldova care a verificat implementarea recomandărilor instanței.

Într-o conferință de presă la IPN, Iana Spinei, expertă la Transparency International-Moldova, a menționat că toate entitățile auditate au oferit informații despre măsurile întreprinse pentru implementarea recomandărilor Curții. Cu toate acestea, calitatea răspunsurilor lasă de dorit, unele din ele fiind superficiale, cu date neconvingătoare sau irelevante sarcinii puse şi fără documente confirmative anexate. Deși informațiile despre măsurile întreprinse de APL pentru implementarea recomandărilor CCRM urmează a fi publicate pe pagina web a Curții, analiza conținutului paginii web arată că în profilul unor hotărâri ale Curții de Conturi informațiile lipsesc. Şi unele documente justificative la care fac referință APL nu sunt plasate pe pagina web a Curţii, eventual din cauza insuficienţei spaţiului pentru stocarea acestora.

Analiza paginilor web ale APL auditate arată că pe ele sunt plasate anumite informații despre realizarea recomandărilor CCRM, acestea fiind insuficiente. Astfel, deși pe paginile web ale primăriilor municipiilor Ungheni, Comrat, Bălţi sunt plasate deciziile consiliilor locale privind examinarea rezultatelor auditurilor și planurile de acţiuni aprobate pentru remedierea abaterilor, pe niciuna din ele n-au fost inserate date despre măsurile concrete de realizare a acestor planuri. Pe pagina web a primăriei Nisporeni nu sunt plasate date despre rezultatele auditurilor şi despre măsurile întreprinse pentru remedierea deficienţelor constatate.

Recomandările Curții de Conturi se referă la instituirea și întărirea controlului managerial intern la APL, inventarierea și contabilizarea integrală, corectă a patrimoniului public, identificarea bunurilor imobile care nu au fost evaluate în scopuri fiscale, completarea și actualizarea Registrului Bunurilor Imobile, întărirea disciplinei financiare, sporirea eficienței utilizării patrimoniului.

În anii 2018-2022, Curtea de Conturi a făcut peste 70 de audituri aferente autorităților publice locale. Curtea de Conturi a identificat deficiențe care sunt specifice tuturor APL și se perpetuează din an în an în activitatea acestora. Acestea sunt legate de nefundamentarea temeinică a proiectelor bugetului, nerespectarea cadrului legal la calcularea și colectarea impozitelor/taxelor locale, la efectuarea cheltuielilor, înregistrarea și gestionarea patrimoniului defectuos al Întreprinderilor Municipale. Drept consecință, acestea ratează unele venituri importante, irosesc banii publici pe achiziții netransparente și necompetitive, pierd proprietăți publice, a remarcat Iana Spinei

De exemplu, la Bălți au fost reparate capital trotuare și drumuri de circa 31 de milioane de lei fără proiecte/verificări. În pofida unui aviz negativ, a fost inițiată reparația băii publice și au fost imobilizați 2,4 milioane de lei din cauza imposibilității de a continua reparația. La Ungheni, spre exemplu, au fost achiziționate lucrări de reparații capitale, bunuri și servicii în lipsa mijloacelor financiare, astfel creându-se datorii de circa 8,1 milioane de lei. Au fost executate lucrări de construcții în lipsa proiectelor expertizate de 443,7 mii de lei. De asemenea, nu s-a asigurat înregistrarea drepturilor patrimoniale asupra terenurilor publice de circa 600 ha și a 11 construcții.

La Nisporeni n-au fost înregistrate drepturile patrimoniale asupra terenurilor cu suprafața de 1650 ha. Nu au fost întocmite și publicate planurile de achiziții, nu au fost stabilite responsabilități pentru membrii grupului de lucru, nu au fost monitorizate contractele. La Comrat, reparațiile capitale de circa 8,3 milioane de lei s-au făcut în lipsa mijloacelor disponibile, n-a fost asigurată înregistrarea conformă în Registrul Bunurilor Imobile a drepturilor asupra terenurilor proprietate publică cu suprafața de 3192 ha și a 9 construcții de 2 milioane de lei.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.