Cu sprijinul Băncii Mondiale au fost construite 28 de centrale termice pentru asigurarea cu căldură a 35 de instituţii publice
https://www.ipn.md/index.php/ro/cu-sprijinul-bancii-mondiale-au-fost-construite-28-de-centrale-termice-pentru-as-7967_966882.html
În procesul implementării componentei termice a proiectului Energetic II, finanţat de Banca Mondială, pe teritoriul R. Moldova au fost construite 28 de centrale termice care asigură cu căldură mai multe blocuri locative şi 35 de instituţii publice, frecventate de peste 1,2 mln persoane pe an. Majoritatea instituţiilor publice beneficiare sunt şcoli, grădiniţe, spitale raionale din oraşele mici ale republicii.
Potrivit reprezentantului Unităţii de implementate a proiectului Energetic II, Piotr Comarov, în cadrul proiectului s-a efectuat şi reconstrucţia reţelelor termice exterioare spre clădirile instituţiilor, iar în unele clădiri au fost înlocuite sistemele interne de termoficare şi apă caldă. Suprafaţa totală încălzită de noile sisteme este de peste 700 mii metri pătraţi.
Sistemele funcţionează în mod automat, temperatura agentului termic se ajustează la temperatura aerului din exterior şi la necesităţile de încălzire şi apă caldă menajeră ale instituţiilor. Au fost montate cazane cu o eficienţă de peste 92% şi un nivel redus de emisii de gaze cu efect de seră şi substanţe nocive în atmosferă.
În prezent, în cadrul componentei termice a proiectului, se finalizează construcţia unor cazane cu abur, reconstrucţia reţelelor termice exterioare şi a sistemelor de încălzire şi apă caldă menajeră la Spitalul Clinic Republican şi la Institutul Oncologic. De asemenea, se implementează noi puncte termice pentru alimentarea eficientă de la sistemul centralizat de încălzire a oraşului Chişinău.
Proiectul Energetic II este implementat cu începere din luna martie 2004. Din bugetul total de 44,2 mln USD, 35 mln USD au fost oferite de Banca Mondială, iar restul - de Guvernul R. Moldova şi Agenţia suedeză de dezvoltare (SIDA). Creditul Băncii Mondiale a fost oferit conform condiţiilor standard ale Agenţiei Internaţionale de Dezvoltare (AID) din cadrul BM – cu termenul de rambursare de 40 ani, inclusiv perioada de gratie de 10 ani.
Recent a fost aprobată extinderea proiectului Energetic II până la 31 decembrie 2009, pentru implementarea componentei electroenergetice în valoare de 16 mln USD. Această componentă presupune realizarea de investiţii în contorizarea reţelei de transport a energiei electrice, reabilitarea şi modernizarea sistemului de dispecerat, reabilitarea şi actualizarea sistemului de telecomunicaţii şi renovarea reţelei de transmisie a energiei electrice.