logo

Cu influenţă externă asupra politicienilor moldoveni, nu ar fi fost criză politică, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/cu-influenta-externa-asupra-politicienilor-moldoveni-nu-ar-fi-fost-7978_1006508.html

Dacă politicienii moldoveni ar fi acţionat sub influenţa partenerilor externi, cea mai recentă criză politică nu s-ar fi produs. O astfel de părere a fost expusă de către expertul în strategii electorale, Olga Nicolenco, în cadrul dezbaterilor publice organizate de Agenţia de presă IPN la tema: „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii - 2”.

Olga Nicolenco spune că s-a convins că, deşi s-a numit criză politică, iar actorii principali au fost politicienii, aceasta a afectat toate straturile societăţii. „Am avut şi o vizibilă regresare în dezvoltarea economică, am observat o înrăutăţire a situaţiei populaţiei. O criză înseamnă un regres în reforme şi promovarea lor, alungarea investitorilor. O criză reduce din activismul politic al societăţii şi nu contribuie la crearea unor tradiţii veritabile europene”, a subliniat expertul.

Olga Nicolenco recunoaşte că depăşirea crizei se datorează politicienilor, ei au înţeles care sunt pericolele pentru ţară şi pentru popor. „Pe al doilea loc aş pune mass-media, pentru că s-a implicat şi a vorbit despre tot ce s-a făcut şi ce nu s-a făcut. Pe locul trei aş pune reprezentanţii societăţii civile”, a remarcat experta.

În opinia Olgăi Nicolenco, Moldova ar trebui să înveţe de la alte state cum se depăşeşte o criză. Important este să se înveţe că din criză trebuie să se iasă repede, căci, în caz contrar, aceasta poate îngropa ţara. „Lecţia pentru politicieni este că va trebui să convieţuiască şi să conlucreze unii cu alţii. Eu mi-aş dori o influenţă mai mare asupra politicienilor noştri din partea partenerilor de dezvoltare. Dacă ei făceau totul sub influenţa acestora, n-am fi avut criză politică”, a încheiat Olga Nicolenco.

Dezbaterile publice cu tema „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii – 2”, cnstituie a XX-a ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect susţinut de Fundaţia germană „Hanns Siedel”.