logo

CSM și ministra justiției solicită demisia lui Iulian Muntean


https://www.ipn.md/index.php/ro/csm-si-ministra-justitiei-solicita-demisia-lui-iulian-muntean-7967_1099566.html

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii îi solicită colegului lor, Iulian Muntean, să-și depună demisia din funcția de membru al CSM. Cu o solicitarea similară a venit și ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Aceasta, după ce Iulian Muntean, numit recent de Parlament în CSM, nu a comunicat despre calitatea sa de învinuit într-un dosar penal pe fapte de corupție, transmite IPN.

Pe 20 septembrie au apărut informații în mediul public că Iulian Muntean, membru actual al CSM, este implicat într-o investigație penală pornită pentru corupere pasivă. Acesta nu neagă faptul că în anul 2018 a fost pornită o cauză penală, în cadrul căreia i-a fost atribuit statutul procesual de învinuit. Aparent, acesta nu a declarat această circumstanță în fața Comisiei pre-vetting și nici nu a prezentat o dovadă a încercării sale de a afla care e statutul acestei cauze penale.  Membrii CSM afirmă că, la fel, „ca și întreaga societate, nu au avut cunoștințe de aceste circumstanțe până la data de 20 septembrie”.

„CSM este îngrijorat și de faptul că, deși se cunoștea de câteva luni că domnul Iulian Muntean a fost supus verificărilor în fața Comisiei pre-vetting, aceste informații totuși au fost comunicate publicului de către instituțiile statului abia acum, la o distanță de 2 săptămâni de la data numirii sale în funcția de membru al CSM pe un mandat de 6 ani. De asemenea, CSM își exprimă îngrijorarea cu privire la situația în care domnul Muntean ar fi furnizat informații incorecte sau incomplete cu privire la o ancheta în curs de desfășurare, inițiată încă în 2018”, se menționează într-o declarație semnată de 8 membri ai Consiliului.

Aceștia declară că nu pot admite ca un membru al Consiliului Superior al Magistraturii să ocolească procedurile de evaluare extraordinară, care au cerințe destul de clare și riguroase. În lipsa unei justificări și a explicațiilor credibile cu privire la aceste circumstanțe ce l-au determinat să nu comunice despre calitatea sa de învinuit în cadrul unei cauze penale, semnatarii declarației precizează că soluția optimă pentru Iulian Muntean ar fi depunerea cererii de demisie.

Și ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, susține că a urmărit cu atenție declarațiile instituțiilor vizate referitor la informația precum că unul dintre membri CSM, numiți recent de Parlament, ar fi învinuit într-un dosar de corupție. „Este binevenit faptul că urmează să aibă loc audieri parlamentare pe marginea acestui subiect, pentru a clarifica toate circumstanțele și pentru a lua măsurile corespunzătoare. Cert este un lucru, dacă membrul CSM vizat nu a indicat în acel chestionar al Comisiei pre-vetting despre faptul că a figurat în calitate de învinuit într-un dosar penal atrage dubii serioase asupra integrității sale. Astfel, pentru a nu discredita imaginea și eforturile depuse în reforma justiției per ansamblu, retragerea sau demisia sa se impune”, menționează ministra.

În urma informațiilor apărute în spațiul public, Iulian Muntean a declarat că „acest așa-numit dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc, ca fiind o metodă de intimidare”. Potrivit lui, acest dosar nu este în nicio bază de date, nicio bază de date gestionată de organele statului. „Or, cu siguranță că Comisia de prevetting a interpelat CNA, PA, SIS, MAI despre existența vreunor dosare penale în privința mea. Deci, dosarul, pur și simplu, nu există. După alegerile din februarie 2019, nu exista nicio informație despre acest dosar. Și, din câte cunosc, niciun dosar (persoană) din cei 80 nu a fost trimis în judecată, nemaivorbind despre vreo condamnare”, a mai spus Iulian Muntean.

Pe 7 septembrie, Iulian Muntean a fost desemnat de Parlament în calitate de membru în Consiliul Superior al Magistraturii din rândul non-judecătorilor. El este avocat și anterior a fost lector universitar la mai multe instituții de învățământ superior din Republica Moldova.