Criza financiară mondială în atenţia prim-miniştrilor CSI
https://www.ipn.md/index.php/ro/criza-financiara-mondiala-in-atentia-prim-ministrilor-csi-7965_972588.html
Criza financiară mondială şi măsurile de depăşire a efectelor acesteia este unul dintre subiectele principale puse în discuţie la şedinţa Consiliului şefilor de guverne ai statelor CSI, transmite Info-Prim Neo.
Lucrările şedinţei au fost deschise de către prim-ministrul R. Moldova, Zinainda Greceanâi. „Şedinţa de azi se desfăşoară într-o perioadă dificilă nu doar pentru R. Moldova, dar şi pentru întreaga comunitate. Crizele mondiale în dezvoltare, economică şi financiar-bancară, de rând cu asigurarea problematică a securităţii alimentare şi energetice, ne impun să analizăm şi mai serios realităţile şi să ne consolidăm eforturile pentru a depăşi efectele acestor provocări. Anumite aceste aspecte sunt chestiuni-cheie
care vor fi discutate în şedinţa de azi”, a declarat Zinaida Greceanâi.
Greceanâi şi-a exprimat speranţa că aprobarea Strategiei de dezvoltare economică a CSI până în anul 2020 şi a altor documente importante, va permite identificarea direcţiilor pentru dezvoltarea ulterioară a CSI. „La Summit-ul şefilor de state CSI de la Bişkek de la 10 octombrie, preşedinţii au stabilit drept prioritate pentru 2009 politica energetică şi au declarat anul 2009 An al Tineretului. Anume aceste subiecte vor fi în vizorul R. Moldova pe parcursul deţinerii preşedinţiei CSI de către R. Moldova”, a menţionat Zinaida Greceanâi.
Premierul R. Belarus, Serghei Sidorski, a spus că în cadrul şedinţei în format restrâns a Consiliului şefilor de guverne CSI a fost discutată criza financiară globală şi consecinţele ei negative asupra economiile naţionale a ţărilor-membre. „Considerăm că CSI, ca organizaţie regională cu ritmuri stabile de dezvoltare economică, trebuie să joace un rol important în formarea noii arhitecturi mondiale financiare. De felul în care vom colabora în domeniul depăşirii problemelor financiare va depinde şi mărimea influenţei lor negative asupra proceselor social-economice din ţările noastre”, a declarat Sidorski. „La Bişkek, la 10 octombrie, preşedinţii au decis că miniştrii finanţelor din ţările CSI se vor consulta în legătură cu situaţia şi măsurile pentru depăşirea efectelor crizei. Azi am decis că această chestiune va fi în permanenţă în atenţia noastră. La 12 decembrie, vor fi comunicate măsurile propuse de către organul financiar-economic al CSI”, a mai spus premierul belarus.
Preşedintele Comitetului executiv, secretar executiv al CSI, Serghei Lebedev, a anunţat că în cadrul şedinţei în format restrâns s-a decis că următoarea Reuniune a şefilor de Guvern CSI va avea în luna mai 2009 la Astana, Kazahstan.
La şedinţa Consiliului se discută 35 de documente, printre care Strategia de Dezvoltare Economică a CSI până în anul 2020, documentele cu privire la priorităţile colaborării în domeniul transportului în perioada de până în 2020, precum şi privind complexul de măsuri pentru sporirea securităţii alimentare a ţărilor membre ale CSI ş.a.