logo

Criteriile de acordare a asistenței juridice gratuite și temeiurile de refuz vor fi revizuite


https://www.ipn.md/index.php/ro/criteriile-de-acordare-a-asistentei-juridice-gratuite-si-temeiurile-7967_1088376.html

Criteriile de acordare a asistenței juridice gratuite și temeiurile de refuz vor fi revizuite, astfel încât să fie extinse categoriile de persoane care pot beneficia de asistență juridică calificată, indiferent de nivelul veniturilor. De asemenea, va fi perfecționat mecanismul de recuperare a cheltuielilor pentru asistența juridică garantată de stat. Subiectul a fost discutat la Ministerul Justiției cu reprezentanții Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS), transmite IPN.

Secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a precizat că au fost lansate mai multe acțiuni pentru consolidarea acestui domeniu, astfel încât de asistență juridică gratuită să beneficieze persoanele care într-adevăr au nevoie și nu își permit să achite serviciile unui avocat.

Părțile au convenit asupra creării unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai Uniunii Avocaților din Moldova, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, dar și ai altor instituții interesate. Acesta va revizui atât criteriile de acordare a asistenței juridice gratuite și temeiurile de refuz, cât și mecanismul de recuperare a cheltuielilor pentru asistența juridică garantată de stat.

De serviciile unui avocat plătit de stat pot beneficia persoanele care sunt parte a unui proces penal, civil, contravențional sau de contencios administrativ, însă nu dispun de suficiente mijloace pentru a plăti acest serviciu sau persoanele care au fost reținute în cadrul unui proces penal sau al unei proceduri contravenționale. Asistența este oferită și copiilor victime ale unor infracțiuni, precum și victimelor adulte ale violenței în familie sau a infracțiunilor privind viața sexuală.

Beneficiarii pot să aleagă persoana care sa le ofere această asistență. Listele avocaților activi sunt plasate pe site-ul Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (cnajgs.md) și pe panourile informative ale Oficiilor teritoriale. Însă desemnarea unui avocat concret este decisă în ultima instanță de coordonator, ținând cont de specializarea, disponibilitatea și volumul de lucru al avocatului.